Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

FaţadePlacări şi tencuieli decorative pentru faţade

F.A. Materiale /

Placări şi tencuieli decorative pentru faţade

Odată cu terminarea construcţiei treceţi la finisaje, atât interioare cât şi exterioare. În ceea ce priveşte faţada unei case, aceasta trebuie aleasă cu grijă, în funcţie de forma şi designul casei, de mediul ce o înconjoară sau de culoarea acoperişului.

Posibilităţi sunt multiple iar materialele sunt foarte multe pe piaţa ro-mânească. Puteţi opta pentru cărămizi aparente, pentru o tencuială decorativă sau, de ce nu, pentru lemn.

Cărămida oferă caselor o frumuseţe aparte

Un loc plin de confort, stil, măiestrie şi linişte sufletească; toate acestea le putem obţine cu un decor natural din cărămidă.

De-a lungul secolelor cărămida a fost aleasă de cei care îşi doreau case deosebite şi case a căror valoare să crească în timp.

"Decorul din cărămidă klinker nu implică practic costuri de întreţinere din partea proprietarilor. Cărămida este rezistentă la umiditate, foc, insecte, dăunători şi, în acelaşi timp, îşi menţine aspectul neschimbat în timp, astfel frumuseţea casei se păstrează", ne-a declarat domnul Dan Fizedean, asociat în cadrul societăţii "Kromston" din Arad.

Cu ajutorul acestor cărămizi pot fi decoraţi pereţii, încadrate ferestrele şi intrările sau pot fi create arcade.

Cărămida aparentă klinker

Cărămida aparentă este destinată placării faţadelor în special, rezistând solicitărilor exterioare. Poate fi folosită cu succes pentru placarea faţadelor clădirilor deja construite, obţinându-se aspectul de zidărie clasică sau pentru amenajări interioare.

Cărămida aparentă klinker este disponibilă într-o gamă variată de culori, texturi ale suprafeţei şi grosimi. Cărămida ne ajută să ne simţim confortabil şi să ne simţim legaţi de ambientul exterior prin culorile ce izvorăsc din natură: maroul pământiu, ocrul luminos şi plin de viaţă, albul pal ca o dimineaţă friguroasă de iarnă, roşul înflăcărat şi intens sau rozul plin de romantismul şi delicateţea trandafirilor.

Cărămida aparentă este preferată de clienţi şi datorită preţului mai mic decât al cărămizii klinker pline. Astfel, preţurile de comercializare ale acestui tip de cărămidă variază de la 79,93 lei/mp până la 131,06 lei/mp, cu TVA. Aceasta dispune de aproape toate caracteristicile cărămizilor întregi, iar preţul faţadei acoperite cu plăci este mult mai scăzut decât al celei acoperite cu cărămidă klinker.

Suprafaţa klinkerului este compactă şi astfel murdăria nu aderă la suprafaţă. De asemenea, datorită absorbţiei reduse de apă rezistenţa la îngheţ/dezgheţ este nelimitată, nefiind necesară protejarea cu ulei de in sau ulei klinker, aces-tea favorizând după aplicare depunerea murdăriei.

Cărămida aparentă klinker antichizat

Dintre cărămizile decorative existente pe piaţă, cărămida klinker a cucerit imaginaţia arhitecţilor şi designerilor în ultimul secol. "Acest tip de cărămidă se încadrează în ambientul contemporan. În ultimul deceniu, designerii au solicitat tot mai insistent cărămida veche, care să ne aducă un strop de atmosferă medievală. Astfel, a rezultat cărămida aparentă klinker antichizat care îmbină calităţile cărămizii klinker (rezistenţă la agenţi chimici, durabilă şi compactă) cu cele ale cărămizii vechi (aspectul unic al fiecarei cărămizi)", ne-a mai declarat domnul Dan Fizedean.

Preţul acestor cărămizi comercializate de "Kromston" Arad este de 136,09 lei/mp, cu TVA.

Posibilităţi nenumărate cu ajutorul tencuielilor decorative

O altă posibilitate de amenajare a faţadelor o reprezintă tencuielile decorative realizate cu vopsele murale, vopsele diluabile în apă sau cuarţuri de exterior. Printre avantajele acestor tencuieli decorative, domnul Ion Cernăianu, director vânzări în cadrul societăţii "Edil Colore" din Timişoara, a enumerat: protejarea suportului de agenţii atmosferici şi poluanţi, puterea mare de acoperire şi mascare a neregularităţilor suportului, elasticitatea, rezistenţa la factorii alcalini, la umiditate, la alge şi mucegai.

Dacă vă doriţi o faţadă cu efect antic atunci puteţi alege vopseaua ecologică cu var "Vixalit". Poate fi aplicată pe toate suprafeţele de zidărie, atât interne, cât şi externe, pe bază minerală cum ar fi tencuielile pe bază de ciment sau var. Poate fi achiziţionată la preţul de 62,3 euro/25 kg, cu TVA.

Lemnul, un material "cald" pentru faţade

Lemnul este un material "cald" ce poate aduce un accent care să evidenţieze construcţia putând fi debitat în forme estetice variate.

"Faţadele placate cu lemn reprezintă o tehnică relativ simplă, la îndemâna oricui are cunoştinţe minimale despre modul cum trebuie să creezi structura pentru a asigura faţadei ventilaţie şi o anumită înclinaţie spre fineţe în realizarea închiderilor", ne-a declarat domnul Ion Buftea-Jercan, administrator al societăţii "Marconstruct XXI" SRL din Capitală.

Lemnul este un material mai ieftin decât cele uzuale, întrebuinţate la finisarea faţadelor iar întreţinerea acestuia, pe termen lung, nu necesită operaţiuni laborioase. Lemnul se armonizează cu alte materiale cum ar fi: betonul, cărămida, piatra, sticla sau metal şi, de multe ori, poate fi un element de coeziune între texturile ce se pot găsi pe o faţadă.

"Întrucât lemnul este un strat oarecum detaşat de faţadă, în sensul că sub placarea din lemn trebuie lăsat un strat de ventilaţie, el reprezintă un factor protector al straturilor de profunzime, al izolaţiilor sau tencuielilor", a completat domnul Ion Buftea-Jercan.

Deoarece materialul lemnos este tratat pentru destinaţia utilizării sale în fabrica societăţii din comuna Măneciu-Ungureni din judeţul Prahova şi se iau toate măsurile tehnice pentru buna comportare la factorii externi, întreţinerea lemnului pe termen lung este reprezentată de înnoirea straturilor de finisaj, a lacurilor sau substanţelor de tratament superficial.

Pregătirea faţadei trebuie făcută în limitele asigurării portanţei necesare sus-ţinerii placării cu lemn, situaţie recomandabilă lucrărilor de reabilitare sau restaurare, dar în mod uzual pregătirea suportului este una rapidă şi simplă. La faţadele din lemn fixarea se face în puncte cu prinderi metalice care pe de o parte asigură o independenţă noii placări şi pe de altă parte nu afectează straturile de profunzime, cum ar fi izolaţiile termice. În unele situaţii lemnul se dovedeşte a fi un factor corector, ascunzând eventualele defecte de construcţie.

"Preţul pentru o astfel de lucrare poate varia funcţie de esenţa de lemn, soluţia de tratament, coplexitatea placării, configuraţia planului faţadei (curb, sferic, mixt) şi se poate încadra într-o marjă de 30-100 euro/mp, incluzând transportul şi manopera materialului", ne-a declarat domnul Buftea-Jercan.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional