Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

FNGCIMM a acordat peste 11.000 de garanţii prin "Prima Casă" în primul semestru

E.D. Piaţa Imobiliară /

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat peste 11.000 de garanţii în cadrul programului "Prima Casă" în primul semestru al acestui an, aproape 30% dintre acestea fiind pentru municipiul Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al FNGCIMM remis astăzi redacţiei, în top, în funcţie de numărul de solicitări primite, se găsesc Municipiul Bucureşti cu 27,6% şi judeţele Cluj, cu 8,1% Ilfov, cu 7,1%, Timiş - 5,8%, şi Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi - cu procentaje cuprinse între 3% şi 5% fiecare.

La polul opus, cu cele mai puţine cereri de finanţare în primul semestru al acestui an, se află judeţele Gorj, Harghita, Teleorman şi Sălaj, cu câte 0,4% din total, Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu, cu câte 0,3% din garanţiile acordate.

"Din analizele statistice efectuate, reiese că Programul < < Prima Casă > > a fost accesat cu preponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, care au preferat achiziţionarea apartamentelor cu două camera", se precizează în comunicat.

Prin contractele încheiate de la începutul programului şi până la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garanţii, în valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.300 de euro, precizează Fondul.

Potrivit comunicatului, rata de nerambursare a creditelor este de doar 0,2%, plafonul disponibil în prezent în cadrul programului "Prima Casă" fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de 490 milioane de lei destinat achiziţiei de locuinţe prin ANL).

Beneficiarii au la dispoziţie în acest an circa 2 miliarde de lei, din care 740 milioane lei fonduri neutilizate în 2013, astfel că în primele şase luni a fost cheltuit jumătate din plafonul alocat pentru 2014.

"Creditele pe programul < < Prima Casă > >, cu garanţii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la următorii finanţatori: BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi România, ING Bank, Marfin Bank", precizează instituţia de garantare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional