Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Focşani - Trei blocuri ANL lăsate în paragină

F.A. Locuinţe /

În Focşani, din 2003 a început construirea a 685 de unităţi locative prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Treptat, au fost finalizate până în 2009, 528. În cazul a două blocuri, ajunse aproape de finalizare încă de acum doi ani, lucrările s-au împotmolit deoarece firma care le executa a dat faliment. Şi mai rău, între timp, blocurile s-au deteriorat rapid, mai ales că ANL nu le-a trecut în conservare şi nu a asigurat paza lor. Pentru aceste blocuri primăria a contribuit punând la dispoziţie terenul necesar şi realizând racordarea la utilităţi. În rest, desfăşurarea licitaţiilor şi execuţia lucrărilor, precum şi costurile aferente acestora, intră în responsabilitatea ANL. "Oamenii au primit repartiţie încă din 2003 şi îmbătrânesc aşteptând", atrage atenţia doamna Cristina Costin, şef Departament Fond Locativ în cadrul Primăriei Municipiului Focşani.

De asemenea, continuă domnia sa, un al treilea bloc care nu a mai fost finalizat a primit autorizaţie de construcţie încă din ianuarie 2004. La 24 ianuarie s-a tăiat panglica pentru începerea lucrărilor, dar acestea au fost blocate tot în urma intrării în faliment a constructorului, iar lucrarea a rămas la nivel de fundaţie. S-a ajuns la judecată între ANL şi constructor, dar, între timp, "amplasamentul a fost, practic, transformat de localnici în groapă de gunoi, iar noi nu avem ce să facem, deşi am contribuit cu terenul, utilităţile şi studiul de fezabilitate", subliniază doamna Costin.

Pentru locuinţele ANL sunt înregistrate în jur de 4.500 de solicitări, cererea pe piaţă fiind în ansamblu foarte mare. "Totuşi, din ce sesizăm, ANL-ul agreează mai mult apartamentele cu o cameră, fapt justificat prin dorinţa de a realiza cât mai multe locuinţe cu aceiaşi bani, dar această soluţie deja nu mai satisface piaţa. Sunt familii de tineri, care ajung să aibă copii, iar un astfel de spaţiu este insuficient. Ne-am trezit cu un val de cereri din partea celor care locuiau în aceste garsoniere pentru a primi o nouă repartizare, la două camere. În contextul dat nu avem de unde", argumentează doamna Cristina Costin.

În paralel, primăria încearcă să deruleze programul de locuinţe sociale. Aces-ta nu mai este prin ANL, ci prin direcţia de locuinţe a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. "Am depus şi anul trecut documentaţia pentru 40 de unităţi locative, dar nu am fost incluşi. Intenţionăm să depunem iar până la sfârşitul anului şi poate să primim fonduri în 2010. Avem realizat studiul de fezabilitatea pentru acestea", precizează şeful Departamentului Fond Locativ.

Lipsesc informaţiile privind programele guvernamentale

Cea mai mare problemă a programelor guvernamentale o reprezintă lipsa de informaţie, precum şi absenţa comunicării între primării, dar şi dintre aceste instituţii şi autorităţile centrale. "Noi tot venim cu propuneri pentru aceste programe, dar nu simţim că sunt luate în considerare", apreciază doamna Costin.

O altă problemă semnalată de domnia sa face referire la impedimentele cu care se confruntă primăriile în accesarea de credite.

În Municipiul Focşani sunt în jur de 1.500 de blocuri. Primele au fost construite în 1963. Totuşi, ca şi în majoritatea oraşelor ţării, s-a construit masiv în perioada 1967-1987 şi mai ales după cutremurul din 1977, când s-au făcut şi consolidări. Conform sursei citate, în jur de 30% dintre aceste imobile ar putea fi considerate "îmbătrânite", dar acesta este un criteriu relativ, deoarece starea unui imobil depinde mult şi de lucrările pe care le fac locatarii. De exemplu, mulţi execută modificări fără autorizaţie, fapt ce poate genera un risc pentru tot blocul, avertizează doamna Cristina Costin.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional