Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Galaţi - Cererea pentru locuinţe ANL depăşeşte de aproape cinci ori oferta

F.A. Locuinţe /

Ponderea cererilor de locuinţe în Galaţi a crescut odată cu restituirea caselor naţionalizate în baza Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, eforturile Municipalităţii fiind concentrate acum spre găsirea de noi perimetre de construcţie în Galaţi, ne-a declarat doamna Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Galaţi.

Până în luna octombrie au fost înregis-trate aproximativ 5.500 de cereri de locuinţe, din care 3.800 pentru cele construite prin ANL şi 1.700 pentru locuinţe sociale, a mai completat domnia sa.

Până la sfârşitul anului în curs urmează să fie recepţionate, prin programul ANL, 96 de unităţi situate în blocuri din zona Cartierului Dimitrie Cantemir şi să fie demarate lucrările pentru încă 96. Se aşteaptă, totodată, aprobarea finanţării pentru încă 220 de apartamente din aceeaşi zonă, preconizate a fi finalizate în următorii 2 ani.

De asemenea, Consiliul Local a încheiat cu ANL un contract privind transmiterea unui teren aparţinând Municipalităţii în suprafaţă de 1,76 hectare în Cartierul Micro 17 în vederea construirii de locuinţe prin credit ipotecar. Ansamblul va fi constituit din locuinţe individuale de tip vilă, cu parter şi etaj şi blocuri de locuinţe cu parter şi trei sau patru etaje, precizează sursa citată.

Programul naţional privind construcţia locuinţelor prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a început la Galaţi în anul 2000 şi continuă, rezolvând însă "doar o parte dintre cererile tinerilor din municipiu".

Pentru soluţionarea situaţiei locative a persoanelor evacuate de către foştii proprietari a fost achiziţionat, cu bani de la bugetul local, un bloc de locuinţe, cuprinzând 78 de apartamente, parţial terminat, care urmează să fie dat în folosinţă în perioada următoare. Există fondurile necesare terminării construcţiei, respectiv 3,48 milioane lei de la bugetul de stat. Au mai fost finalizate, tot cu fonduri de la bugetul local, un număr de 12 case sociale, relatează doamna Manole.

În prezent, Primăria Municipiului Galaţi mai are în administrare 4.054 de unităţi locative, din care 1.391 sunt situate în clădiri construite începând cu anul 1800, făcând parte din fondul vechi, iar 2.663 sunt apartamente din blocuri de locuinţe construite începând cu anul 1950, reprezentând fondul nou. "Aproximativ 98% din fondul locativ de stat a fost cumpărat de chiriaşi, devenind astfel proprietatea personală a acestora, iar spaţiile de locuit din fondul vechi, situate în clădiri construite în perioada 1800 - 1930 au fost restituite foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora sau se află într-o stare avansată de degradare ce le fac improprii locuirii, fiind în cea mai mare parte expertizate pentru demolare", conchide doamna Nicoleta Manole.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional