Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Galon, GTC: Situaţia de pe piaţa imobiliară este mai gravă decât pare

Piaţa Imobiliară /

Situaţia de pe piaţa imobiliară românească este mai gravă decât pare, retailul şi rezidenţialul sunt afectate de lipsa cumpărătorilor, iar pe segmentul de birouri "se învârt" aceleaşi companii dintr-o clădire în alta, fără să apară chiriaşi noi, a declarat Shimon Galon, şeful dezvoltatorului GTC. "În retail, în oraşele secundare, vânzările sunt de 10 euro pe coş, în supermarketuri sau hipermarketuri. Oamenii nu cumpără, cumpărătorii nu vin în centrele comerciale. Pe piaţa rezidenţială, degeaba avem Prima Casă sau TVA de 5%, nu se vinde aproape nimic. Oamenii nu îşi cheltuiesc banii, ori nu îi au, ori dacă îi au aşteaptă schimbări, să mai scadă preţurile sau stabilitate. Pe office nu sunt companii nou venite pe piaţă ca în anii trecuţi, toată lumea se mută dintr-o clădire în alta. Este o piaţa aparent a proprietarilor, dar doar pe hârtie", a spus Galon, citat de Mediafax.

GTC deţine în România atât proiecte rezidenţiale şi birouri, în Bucureşti, cât şi centre comerciale la Arad, Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău.

"Cel mai greu merge mall-ul din Suceava. Locuinţe mai avem vreo 280 de unităţi din 910 în Rose Garden (în zona Colentina, n.r.) şi 200 din 300 construite în Felicity (nordul Bucureştiului, n.r.). Acest an merge prost, vindem cam 3-4 locuinţe pe lună, ceea ce nu e bine. Oamenii nu au încredere în viitorul lor din cauza instabilităţilor politice şi economice", a adăugat Galon.

Cea mai ieftină locuinţă vândută de GTC are două camere şi costă 55.000 de euro, jumătate din preţul din 2008.

Galon spune situaţia nu se va îmbunătăţi dacă autorităţile nu vor lua măsuri de stimulare a consumului.

"Fără o schimbare dramatică în economie nu vor fi bani pentru a cumpăra case, mâncare sau maşini. Va dura mult timp pentru acest lucru. Pe de altă parte criza a curăţat piaţa de neprofesionişti, dar gata, s-a terminat cu asta, acum trebuie să începem să dezvoltăm. Pentru a dezvolta însă ai nevoie de bani în buzunar pentru că băncile nu vor să finanţeze proiecte imobiliare", a precizat Galon.

El conduce unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari de pe piaţa locală.

În următoarele două luni GTC vrea să înceapă construcţia unui nou imobil de birouri, Ana Tower, dezvoltat în parteneriat cu omul de afaceri George Copos. "Am obţinut autorizaţia de construcţie recent, iar în 2 luni vrem să fim pe teren. Investiţia este de circa 60 milioane de euro, iar până la începerea construcţiei cred că vom avem 30% din suprafaţa de 32.000 metri pătraţi închiriată deja", a menţionat Galon.

GTC a mai construit în România imobilele Europe House şi America House, ambele vândute.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional