Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

GEORGE BĂEŞU:"Conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au fost blocate, în mod ilegal"

ALEXANDRA CRĂCIUN Piaţa Imobiliară /

"Conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au fost blocate, în mod ilegal"

Conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au fost blocate în această săptămână, ne-a declarat domnul George Băeşu, preşedintele ANRP. Astfel, un cesionar din Cluj a reuşit să poprească, pentru aproape 2 milioane de lei, conturile ANRP, în urma unei decizii a Judecătoriei din Sectorul 5.

Preşedintele ANRP, George Băeşu ne-a declarat, ieri, că este de-a dreptul îngrijorător modul în care banii din conturile instituţiei, meniţi să ajungă la proprietarii de drept, sunt luaţi de cesionari sau samsari, fără să aibă un temei legal.

Domnia sa ne-a spus că, în cazul cesionarului din Cluj, nici fosta Comisie Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), nici Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor nu au finalizat procedura administrativă de soluţionare şi nu au emis un titlu de despăgubire.

Titularul acestui dosar a solicitat în justiţie să i se emită titlu de despăgubire, dar instanţa i-a respins acţiunea, atât în fond (2012), cât şi în recurs (2013), motiv pentru care cesionarul s-a adresat unei alte instanţe, cea din Bucureşti, unde a şi reuşit să aibă câştig de cauză. Oficialul ANRP ne-a declarat că, pe calea executării silite, se urmăreşte obţinerea dublului sumei care s-ar primi în mod legal prin aplicarea grilei notariale în temeiul Legii nr. 165/2013.

Pentru încuviinţarea executării silite, cesionarul a folosit o dispoziţie a lui Emil Boc din 2007, potrivit ANRP.

George Băeşu a spus: "În această situaţie, ANRP va contesta decizia Tribunalului, adresându-se celor mai înalte instanţe: Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Justiţie şi de Casaţie. Între timp, însă, banii din conturile cu pricina sunt sustraşi de către aşa-zişii proprietari de drept, iar acest lucru este dezavantajos atât pentru stat cât şi pentru persoanele care sunt îndreptăţite să fie despăgubite, în mod legal".

Conform declaraţiilor domniei sale, procesul despăgubirilor ar trebui să fie sprijinit "din toate părţile", începând cu organele de justiţie şi sfârşind cu autorităţile centrale.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor lucrează, actualmente, emiterea titlurilor de plată pentru dosarele de despăgubire aprobate înainte de apariţia Legii nr. 165/2013.

Potrivit estimărilor realizate de Guvern, autorităţile mai trebuie să returneze aproximativ 8 miliarde de euro în conturile foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist.

Legea despăgubirilor foştilor proprietari prevede un sistem de compensare pe bază de puncte în cazul în care obiectul restituirii nu mai poate fi acordat deţinătorului de drept. Proprietarii îşi pot valorifica punctele primite prin cumpărarea la licitaţie a unor imobile din fondul naţional. Preschimbarea punctelor în bani din bugetul de stat se va putea face începând cu anul 2014, în tranşe anuale de câte 14% (ultima tranşă fiind de 16%).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional