Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Giurgiu - În 2009 s-a lucrat la 95 de unităţi locative ANL, iar perspectiva este pentru încă 255

F.A. Locuinţe /

În evidenţele Primăriei Municipiului Giurgiu figurau în luna octombrie 2.733 de solicitări de locuinţă, estimările privind deficitul la nivelul municipiului fiind în jurul a 3.000 de unităţi locative. Majoritatea solicitanţilor reprezintă cazuri sociale, respectiv 2.299 de dosare depuse, iar restul de 434 de solicitări vin pentru o locuinţă ANL din partea persoanelor cu vârsta sub 35 de ani.

"Ştiut fiind nivelul destul de scăzut al venitului mediu pe membru de familie în Municipiul Giurgiu, rezolvarea problemelor de ordin locativ s-a aflat permanent în atenţia administraţiei locale, care a iniţiat demersuri către autorităţile centrale pentru includerea municipiului în programul de construire de locuinţe pentru tineri şi alocarea de fonduri pentru construirea de locuinţe sociale. Toate solicitările au fost însoţite de propuneri concrete de amplasamente şi au fost date asigurări privind îndeplinirea de către autorităţile locale a obligaţiilor ce le revin, respectiv realizarea reţelelor de utilităţi şi amenajarea urbanistică a zonei, prin realizarea de alei carosabile şi pietonale, parcări, zone verzi şi locuri de joacă pentru copii", subliniază doamna Elsa Joantă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Giurgiu.

În 2009 au fost date în folosinţă 51 de unităţi locative ANL, din care 19 în luna august, cu o valoare de 1,62 milioane de lei, iar celelalte 32 în luna septembrie, având o valoare de 3,6 milioane de lei. De asemenea, se mai află în curs de execuţie un ansamblu de patru blocuri, totalizând 44 de apartamente, în diverse stadii de construcţie. Cel mai avansat dintre blocuri se afla în luna octombrie la stadiul de finisaje interioare, rămânând de executat doar circa 15% din totalul lucrărilor, iar cel mai puţin avansat era doar la nivelul zidăriei parterului, rămânând aproximativ 85% din lucrări de executat.

Lucrările de sistematizare a zonei sunt estimate la puţin peste 1 milion de lei, iar cele de realizare a reţelelor de utilităţi, la 570.000 de lei. În mai 2010 ar trebui să fie finalizate toate cele patru blocuri.

În paralel, într-un alt cartier al oraşului se află în construcţie un bloc de locuinţe sociale cu 40 de unităţi locative, cu finanţare în cote egale de 50% din fonduri ale MDRL şi de la bugetul local, valoarea investiţiei ridicându-se la 7,5 milioane de lei.

În perspectivă, Primăria are în vedere construirea altor trei ansambluri de locuinţe ANL, a căror locaţie a fost deja agreată cu Ministerul. Un ansamblu va avea 80 de unităţi locative, iar altul 120. Ambele sunt situate în zona Portului. Pentru al treilea ansamblu, cuprinzând cinci blocuri cu un total de 55 de apartamente, a fost deja încheiat contractul de execuţie a lucrărilor, mai spune doamna Joantă.

Primăria a intenţionat să iniţieze şi construcţii de locuinţe prin parteneriat public-privat: "Am avut toată deschiderea pentru parteneriatul public-privat, dar dezvoltatorii manifestă reţinere deoarece puterea de cumpărare a locuitorilor este destul de slabă. Noi am fost dispuşi fie să le vindem terenuri la preţuri mai mici sau să le concesionăm. Avem nevoie de ei pentru a rezolva problema spaţiului locativ", consideră doamna Elsa Joantă.

Domnia sa explică lipsa de motivaţie a dezvoltatorilor prin faptul că unii dintre ei au cumpărat blocuri rămase neterminate după 1989, pe care le-au definitivat, dar nu au mai reuşit să vândă apartamentele rezultate.

Fondul locativ vechi

Primele blocuri au fost construite la Giurgiu în anul 1954, dar cele mai multe ansambluri supraetajate au fost construite în perioada 1981-1989, când au fost demolate cartiere de case pentru a face loc blocurilor. Chiar dacă există încă un număr semnificativ de locuinţe individuale, cu cel mult un etaj sau mansardate, iar tendinţa actuală este de a prefera locuinţa unifamilială, la nivelul oraşului predomină totuşi blocurile din prefabricate, a mai explicat sursa citată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional