Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Guvernul trage la raspundere constructorii de drumuri

A.D. Investiţii /

Guvernul trage la raspundere constructorii de drumuri

Corpul de Control al Primului-ministru a constatat o serie de nereguli in activitatea desfasurata de constructori pe santierele de infrastructura rutiera finantate din fonduri publice. Aceste nereguli au dus la intarzieri in executia lucrarilor in cazul a 31 de proiecte derulate in perioada 2007-2012 de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, proiecte care au facut obiectul unei analize a Corpului de Control.

Astfel, una dintre principalele probleme constatate a fost insuficienta mobilizare pe santier a firmelor de constructii care executau contractele analizate. Astfel, desi pe hartie prezentau personal suficient si utilaje pe masura lucrarilor angajate, in teren situatia era cu totul alta. Aceasta cauza a stat la baza inregistrarii unor intarzieri in executia lucrarilor de reabilitare a DN 6 Alexandria- Craiova - Lotul 1. Contractul de lucrari, in valoare de 140,65 milioane lei, fara TVA, a fost incheiat cu Shapir Structures 1991. Desi termenul de finalizare este mai 2013, la sfaristul lui iunie 2012 erau executate doar 17,23% din lucrari. O situatie similara a fost sesizata si in cazul reabilitarii celui de al doilea lot din DN 6, in valoare de 136,5 milioane de lei, fara TVA. Contractul a fost incheiat cu asocierea Romstrade - Ezentis Infraestructuras - Euroconstruct Trading 98. Desi lucrarile trebuiau finalizate in mai 2013, la sfarsitul lunii iunie 2012 erau executate doar 13,29% din lucrarile contractate.

Situatia se repeta in cazul constructiei variantei de ocolire a municipiului Caracal, contract de aproape 44,5 milioane lei, fara TVA, incheiat tot cu Romstrade. Desi data prevazuta pentru finalizarea lucrarilor este mai 2013, la sfarsitul lunii februarie 2012 erau executate doar 5,79% din lucrari.

De asemenea, in cazul reabilitarii DN 76, contract in valoare de 170,8 milioane lei, fara TVA, incheiat cu Construct MOD, pana la sfarsitul lunii mai 2012 erau executate doar 8,51% din lucrari desi acestea trebuie finalizate in octombrie 2013.

Potrivit aceleiasi analize, o alta cauza majora a intarzierilor in contractele in derulare la CNADNR o reprezinta utilizarea de catre constructori a acelorasi utilaje dar si aceluiasi personal in cadrul mai multor contracte de lucrari, executate in aceeasi perioada de timp.

Astfel, Romstrade a prezentat aceeasi instalatie de preparat mixturi asfaltice in doua oferte care au stat la baza obtinerii contractelor derulate in aceeasi perioada, respectiv constructia variantei ocolitoare a municipiului Caracal si modernizarea DN 5 Bucuresti- Adunatii Copaceni. Situatii asemanatoare au fost constatate si in cazul constructorilor Tehnostrade si Shapir Structures.

Conform unei situatii prezentate de CNADNR, in luna august a anului curent, Romstrade avea in derulare 23 de contracte de infrastructura rutiera, Spedition UMB - 19 contracte, Straco Grup - 20 de contracte, Tehnostrade - 13 contracte, Strabag AG - 6 contracte, Strabag SRL - 10 contracte, Delta ACM 93 - 10 contracte, JV FCC Construccion - 9 contracte si Astaldi - 7 contracte.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional