Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Guvernul vrea sa resusciteze proiectul Esplanada

A.D. Investiţii /

Anca Ginavar, director general al Directiei Generale Dezvoltare Teritoriala din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Anca Ginavar, director general al Directiei Generale Dezvoltare Teritoriala din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Proiectul complexului imobiliar "Esplanada", din Bucuresti, va fi reluat de Guvern prin schema parteneriatului public-privat. In prezent este in pregatire studiul de oportunitatea tehnico-economic pentru noua varianta a proiectului, a anuntat doamna Anca Ginavar, director general al Directiei Generale Dezvoltare Teritoriala din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), in cadrul conferintei "City. Money. Architecture".

La proiectul anterior, estimat la un miliard de euro, s-a renuntat pe fondul litigiilor legate de proprietatea asupra terenului. In fapt aproape 40% din suprafata totala a terenului de 10,7 ha amplasat in apropiere de Piata Unirii, era detinuta de persoane private sau se afla in litigiu. Proiectul viza construirea unor cladiri cu regim de inaltime mare, totalizand in jur de 800.000 mp construiti.

In opinia domnului Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al municipiului Bucuresti, contractul incheiat in anul 2008 cu "Tri Granit" pentru dezvoltarea proiectului era " foarte abil negociat si favorabil autoritatilor". Astfel, redeventa pe 49 de ani era convertibila in spatii pentru autoritatile publice.

Cartierul eco din Soseaua Antiaeriana se va face ori de ANL ori prin PPP

Un alt doilea proiect major pentru Bucuresti, vizand construirea cartierului eco din Soseaua Antiaeriana, ar putea fi implementat tot prin parteneriat public-privat. Doamna Ginavar a precizat ca pentru concretizarea proiectului sunt luate in calcul doua variante: fie realizarea acestuia prin PPP, fie prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). De asemenea, o parte din finantare ar putea fi obtinuta de la Uniunea Europeana, in cadrul urmatorului exercitiu financiar (dupa anul 2013).

Pentru stabilirea variantei de aplicat se va efectua mai intai un studiu de oportunitate. Ulterior va fi infiintata o agentie de planificare, iar pentru lucrarile aferente de planificare urbana va fi demarata o competitie internationala. Implementarea ar trebui sa dureze 5-8 ani, a adaugat doamna Ginavar.

Pe terenul de aproximativ 100 ha, aflat acum in proprietatea Guvernului, dupa ce a fost cedat de Ministerul Apararii, ar urma sa fie ridicate 10.000 de apartamente. 5.000 dintre acestea ar urma sa fie livrate angajatilor Ministerului Apararii si Ministerului de Interne, a mentionat doamna Ginavar.

In opinia arhitectului sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, pentru implementarea cu succes a unui proiect major in Bucuresti este necesara existenta unui cumul de factori: un suport administrativ competent, o legislatie specifica (care sa solutioneze, in principal, problemele referitoare la regimul proprietatii), derularea unui dialog cu toate partile implicate si, nu in ultimul rand, sprijinul politic.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional