"Impact este permanent în căutare de noi oportunităţi pe piaţa imobiliară"
Piaţa Imobiliară / 16 noiembrie 2020
Impact Developer & Contractor şi-a făcut intrarea pe piaţa imobiliară din Iaşi prin achiziţia unui teren de 19.068 metri pătraţi. Tranzacţia marchează un pas mare în strategia de implementare a standardelor de locuire Greenfield şi Luxuria în oraşe mari din ţară, a nunţat, frecent, compania.
Terenul achiziţionat se află în Copou, zonă cunoscută ca fiind una dintre cele mai căutate zone rezidenţiale din Iaşi şi totodată o parte istorică importantă a oraşului, foarte bine conectată la principalele puncte de interes ale oraşului Iaşi. Pe suprafaţa terenului, dezvoltatorul va replica modelul ansamblului rezidenţial de succes Greenfield, din Bucureşti. Astfel, proiectul va fi unul sustenabil, încadrat în categoria clădirilor verzi, cu certificare BREEAM şi va include blocuri cu regim redus de înălţime, spaţii verzi ample, servicii ce permit locuire la standarde moderne.
Compania este permanent în căutare de noi oportunităţi pe piaţa imobiliară, ne-a spus Sorin Apostol, CEO Impact Developer & Contractor, care ne-a vorbit atât despre proiectul de la Iaşi, cât şi despre celelalte proiecte pe care le derulează dezvoltatorul.
Cu o experienţă de 29 de ani pe piaţă, Impact Developer & Contractor SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti. De-a lungul activităţii sale, societatea a dezvoltat 16 ansambluri rezidenţiale în Bucureşti şi în ţară, însumând peste 450.000 de mp construiţi şi peste 4.000 de unităţi livrate.
(Interviu cu Sorin Apostol, CEO Impact Developer & Contractor)
Reporter: În ce va consta mai exact noua investiţie de la Iaşi?
Sorin Apostol: Proiectul din Copou va include blocuri cu regim redus de înălţime, spaţii verzi ample şi o gamă variată de servicii şi facilităţi, îndeplinind toate premisele pentru un standard de locuire modern. Astfel, dorim să oferim viitoarei comunităţi rezidenţiale o experienţă de locuire unică, în armonie cu natura, într-o locaţie istorică spectaculoasă, completată de apropierea de obiective turistice şi zone de relaxare precum Grădina Botanică şi Parcul Copou. Pe scurt, vom implementa şi în Iaşi standardul de locuire Greenfield.
Reporter: Cand va fi demarată/finalizată această lucrare?
Sorin Apostol: Intenţionăm să demarăm construcţia în primul semestru al anului viitor, imediat după obţinerea autorizaţiei de construire.
Reporter: În ce alte zone ale ţării urmează să dezvoltaţi investiţii imobiliare?
Sorin Apostol: Suntem permanent în căutare de noi oportunităţi pe piaţa imobiliară, cu misiunea de a dezvolta proiecte sustenabile, la standarde moderne, atât în Bucureşti, cât şi în marile oraşe ale ţării. Vizăm locaţii în care să putem implementa cele două modele ale noastre de succes: Greenfield şi Luxuria. Ne uităm către oraşele cunoscute ca mari centre universitare, oraşe care primesc constant un flux de noi rezidenţi, motiv pentru care cererea de locuinţe este mult mai mare decât oferta şi unde proiectele noastre fanion care se adresează segmentelor medium-high şi high să-şi poată găsi cumpărători.
Am identificat şi oraşe unde cererea pentru proiecte care oferă un standard de locuire modern, cu finisaje premium si faciliăţi de top, este mare, iar oferta pe acest segment este mică. Unul dintre aceste oraşe este Constanţa, unde în prezent dezvoltăm un proiect rezidenţial premium, Boreal Plus, care include 18 vile şi 673 de apartamente.
Reporter: Ce alte proiecte imobiliare aveţi în dezvoltare?
Sorin Apostol: În momentul de faţă, avem în dezvoltare trei proiecte rezidenţiale, în Bucureşti şi Constanţa.
Pe segmentul de piaţă medium-high, continuăm lucrările în cadrul cartierului Greenfield Băneasa, cea mai mare comunitate urbană din sectorul 1 al Capitalei, care numără deja peste 6000 de rezidenţi. Pregătim dezvoltarea celui mai mare centru comunitar dintr-un ansamblu rezidenţial, reprezentând o premieră pentru Impact, un proiect menit să aducă locuitorilor un nou standard de confort, prin includerea tuturor funcţionalităţilor necesare unei mari comunităţi.
Greenfield Plaza se desfăşoară pe o suprafaţă de 32.071 mp şi include o zonă comercială şi de servicii, un centru de fitness şi SPA, şcoală şi grădiniţă de stat, zone de promenadă şi recreere, dar şi transport public şi un punct ISU. Noile spaţii de fitness vor completa activităţile sportive pe care locuitorii le pot face în natură, în Pădurea Băneasa, promovând şi mai bine în rândul rezidenţilor Greenfield viziunea noastră - un stil de viaţă activ şi sănătate prin sport.
Pe segmentul de lux, dezvoltăm ansamblul Luxuria Residence, amplasat în noul pol de birouri din Expoziţiei, fiind cel mai avansat proiect rezidenţial din zonă. Luxuria Residence este un ansamblu care ridică standardul de calitate şi eficienţă energetică pe piaţa rezidenţială, fiind singurul proiect rezidenţial care beneficiază de certificarea BREEAM Excellent, ceea ce aduce rezidenţilor beneficii pe termen lung în temeni de consum energetic şi cheltuieli.
Întreg proiectul, care cuprinde 630 de apartamente, este dezvoltat pe un teren de 22.500 mp, 42% (9.650 mp) din această suprafaţă fiind alocată spaţiilor verzi. Locuinţele din cartierul Luxuria sunt completate de o gamă de facilităţi care anticipează nevoile rezidenţilor, astfel încât aceştia beneficiază de un standard ridicat de calitate a vieţii: acces securizat în ansamblu, pază umană, supraveghere video şi recepţii disponibile 24/7, parcări exclusiv subterane, parc privat, centru de fitness şi lounge. Locaţia proiectului, între Bulevardul Expoziţiei şi strada Aviator Popişteanu, asigură o bună conectivitate cu centrele de interes ale oraşului, precum parcuri (5 minute de condus până la Parcul Herăstrău), spitale, unităţi educaţionale, restaurante, cluburi de wellness şi centre comerciale.
Primele 232 de apartamente aferente primei faze de dezvoltare au fost deja predate, iar recent s-a efectuat recepţia pentru faza a doua (268 apartamente). În paralel, continuăm lucrările la ultima fază, care include 130 de apartamente construite la standarde de înaltă calitate.
Ca parte a strategie de extindere la nivel naţional, anul acesta am început construcţia proiectului rezidenţial premium Boreal Plus, în Constanţa, într-o zonă rezidenţială foarte bine cotată, Palazu Mare. Ansamblul va include 18 vile şi 673 de apartamente şi este proiectat conform standardelor clădirilor verzi, având un sistem de colectare selectivă, gestionare a deşeurilor şi iluminat eficient energetic alături de infrastructura specializată pentru recuperarea şi gestionarea apei uzate. Pe lângă standardele premium de locuire, proiectul reprezintă o premieră pe piaţa locală, prin integrarea unui hypermarket Kaufland, pentru accesul facil al rezidenţilor la cele mai importante servicii de retail.
Reporter: Ce oportunităţi de dezvoltare are piaţa de profil?
Sorin Apostol: Pe piaţa rezidenţială am remarcat oportunităţi pentru dezvoltarea de proiecte sustenabile, eficiente energetic, în special de tipul mixed-use pe segmentele premium şi lux. Acestea sunt tipurile de produse pentru care a crescut foarte mult cererea în ultimii ani, datorită unei transformări a profilului cumpărătorului. Cumpărătorii sunt mult mai atenţi la facilităţile unui proiect, la finisajele locuinţelor şi la reputaţia dezvoltatorului, lucru care încurajează dezvoltarea de proiecte de calitate. Oferta de apartamente premium, precum şi de locuinţe eficiente energetic, este încă scăzută în majoritatea oraşelor mari din ţară, inclusiv în Capitală. Aşadar, avem o cerere mare pe segmentele premium şi de lux şi o ofertă care nu poate acoperi cererea.
Reporter: Cum vedeţi evoluţia sectorului în vreme de pandemie?
Sorin Apostol: Proiectele noastre în curs de dezvoltare sau planificate vor continua independent de pandemie. Chiar şi pe perioada stării de urgenţă, noi am menţinut ritmul construcţiei la proiectele pe care le dezvoltăm, respectând toate normele de siguranţă. Credem că vom asista în continuare la o evoluţie pozitivă a pieţei rezidenţiale, deoarece nevoia de locuire este în continuare ridicată. Ba mai mult, această pandemie a accentuat nevoia de a locui într-un spaţiu mai mare, cu terase generoase, într-un proiect sustenabil, cu spaţii verzi şi multiple facilităţi la îndemână. Mulţi oameni lucrează de acasă, aşa că simt nevoia unei locuinţe aerisite, luminoase, îşi doresc să iasă la plimbare într-un spaţiu sigur, fără să părăsească ansamblul şi să aibă în imediata apropiere magazine şi săli de sport. Noi oferim toate aceste facilităţi în cadrul proiectelor noastre.
De asemenea, în condiţiile în care noul sistem de lucru hibrid devine o normalitate în rândul companiilor din întreaga lume, amenajarea unei zone office în cadrul propriei locuinţe este un aspect luat în calcul de angajaţi. Iar faptul că Luxuria a fost gândit încă de la stadiul de proiect astfel încât să includă opţiunea unei camere office în apartament, constituie un avantaj pentru cumpărători în actualul context de viaţă.
Reporter: Cu ce rezultate financiare a încheiat prima jumătate din an compania?
Sorin Apostol: Impact s-a situat pe un trend pozitiv chiar şi în contextul actual plin de provocări, înregistrând în primul semestru venituri din vânzări în valoare de 212 milioane de lei, un profit de 8,7 milioane de lei şi o EBITDA de 17,6 milioane de lei. Ritmul de vânzări a fost unul susţinut, până la finalul semestrului fiind contractat 60% din stocul de 487 de apartamente disponibil în Greenfield şi Luxuria Residence. La acestea s-au adăugat şi 102 precontractate pentru apartamentele din fazele noi de dezvoltare, care urmează să fie livrate în perioada următoare.
Reporter: Vă mulţumesc!