Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

In 2012 a revenit interesul pentru imobiliare

A.D. Piaţa Imobiliară /

In 2012 a revenit interesul pentru imobiliare

Interesul pentru dezvoltarea imobiliara a revenit in 2012 pe fondul scaderii considerabile a diferentei intre pretul cerut de proprietari si cel oferit de catre dezvoltatori, conform unei analize a companiei de consultanta imobiliara Capital Property Advisors.

Pe piata de investitii cumparatorii s-au orientat in 2012 catre produse generatoare de venit, in speta cladiri de birouri de calitate, inchiriate catre chiriasi cu bonitate, la o chirie sustenabila si care prezinta un risc scazut in ceea ce priveste gradul de neocupare. In acelasi timp, interesul investitorilor s-a canalizat si catre terenuri pentru dezvoltari ulterioare, localizate in zone usor accesibile, proximitatea fata de metrou si mijloacele de transport fiind unul din criteriile principale.

"La fel ca in anii trecuti, am observat un interes crescut in ceea ce priveste produsele <>. A revenit interesul pentru dezvoltare, anul acesta fiind achizitionate mai multe terenuri pentru dezvoltari ulterioare de proiecte de birouri si rezidentiale. Acest lucru se datoreaza si faptului ca diferenta dintre pretul cerut si pretul oferit de catre dezvoltatori a scazut considerabil ", spune Adrian Mihaila, associate director in cadrul Capital Property Advisors.

Cele mai importante tranzactii din 2012 au fost legate de piata de birouri. Produsele care au facut obiectul unei achizitii directe din partea fondurilor de investitii sunt complexul de birouri City Business Center din Timisoara, achizitionat de catre New Europe Property Investments (NEPI) si cladirea HQ Victoriei din Bucuresti, achizitionata de fondul elen Zeus Capital Partners. Pe langa aceste doua tranzactii se remarca si preluarea cladirii Tower Center International de catre oamenii de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, precum si vanzarea cladirii Litexco Stirbey Center.

Piata de retail a fost de asemenea in expansiune in acest an. "Piata romaneasca are inca avantajul de a fi atractiva pentru dezvoltarea centrelor comerciale, luand in considerare stocul existent de 130 mp la mia de locuitori, sub media europeana de 259 mp la mia de locuitori", precizeaza Mihaela Petruescu, director, head of retail, Capital Property Advisors.

Astfel, in acest an au fost deschise proiecte precum Auchan City Crangasi, Cora Rahova sau Intercora Mihai Bravu in Bucuresti, iar in provincie proiectele lansate au fost Palas Mall si faza a doua a Era Shopping Park la Iasi, Ploiesti Shopping City si Cora Bacau.

Pentru 2013-2014 se prefigureaza deschiderea unor noi proiecte, cum ar fi: Promenada Mall si extinderea Bucuresti Mall si Plaza Romania in Capitala, iar in tara: Corall Constanta, Cora Slobozia, AFI Palace Ploiesti si Coresi Brasov.

In ceea ce priveste spatiile stradale, Centrul Vechi al bucurestiului ramane punctul de atractie pentru restaurante, cafenele, pub-uri si cluburi si totodata o zona intens tatonata de catre retailerii de fashion, adauga reprezentantii Capital Property Advisors.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional