Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN ANUL FINANCIAR 2013-2014Immofinanz Group, profit cu 62,8% mai mare

V.B. Piaţa Imobiliară /

Immofinanz Group a realizat un profit net de 180,4 milioane euro în anul financiar 2013-2014, cu 62,8% mai mare faţă de anul financiar anterior, dar veniturile din chirii au scăzut, ca urmare a vânzărilor planificate extinse de proprietăţi, iar întârzierea finalizării centrului comercial Goodzone în Moscova a afectat recuperarea totală a acestui declin din anul trecut, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Veniturile din închirieri au fost de 506,7 milioane de euro în perioada analizată (-7,2%), în timp ce rezultatele operaţionale au totalizat 319,2 milioane de euro (-19,5%). La o comparaţie în oglindă (în urma ajustării în funcţie de noi achiziţii, finalizări şi vânzări), veniturile din închirieri s-au menţinut în general stabile (-1,3%, la 472,7 milioane de euro). Vânzările de proprietăţi au atins rezultate record, la aproximativ 1 miliard de euro.

"Anul financiar anterior a fost marcat de succesul înfiinţării entităţii Buwog prin procedura de spin-off. Buwog a fost foarte bine primită pe piaţa de capital - reducerea valorii nete a activelor a scăzut în mod semnificativ", a explicat Eduard Zehetner, CEO al Immofinanz Group, adăugând: "În segmentul de dezvoltare, am finalizat centrul comercial Goodzone în Moscova. Planul iniţial presupunea ca Goodzone să contribuie la veniturile din închirieri pe parcursul întregului an financiar 2013/14 şi să compenseze pentru proprietăţile vândute, în principal Silesia City Center. Acest lucru se va întâmpla în anul financiar 2014/15."

Rezultatele din vânzarea de proprietăţi au totalizat 32,8 milioane de euro, în scădere faţă de 2012/13 (68,8 milioane euro). Proprietăţi, inclusiv fonduri, cu o valoare totală de puţin peste 1 miliard euro au fost vândute în anul financiar 2013/14 (2012/13: 661,3 milioane euro).

"Intenţia noastră iniţială era de a vinde proprietăţi în valoare de 2,5 miliarde de euro în decurs de cinci ani. După doar patru ani, am atins un volum de 2,7 miliarde de euro - valoare la o marja de două cifre peste valoarea contabilă", a adăugat Zehetner.

În concordanţă cu Standardele Internaţionale pentru Raportare Financiară (IFRS), veniturile din reevaluare asociate celor mai importante două vânzări - Silesia City Center şi proprietatea logistică Egerkingen - au fost incluse în rezultatele pentru anul financiar 2012/13, însă operaţiunile de derecunoaştere a proprietăţilor şi fluxurilor de numerar au fost înregistrate în 2013/14.

Rezultatele din dezvoltarea de proprietăţi au totalizat -39,9 milioane de euro (-33,5 milioane de euro în 2012/13). Aceste rezultate negative s-au datorat, printre altele, întârzierilor şi majorării costurilor de construcţie pentru proiectul Goodzone în Moscova, cauzate de intrarea în faliment a contractorului general precedent şi de aplicarea de către evaluatorii proprietăţii a unor rate de reducere mai mari, din cauza contextului politic actual. Având în vedere evaluarea redusă a proiectului Goodzone, creşterea valorii acestuia este de aşteptat în următorii ani.

Rezultatele reevaluării ajustate la efectele schimbului valutar au însumat -177,9 milioane de euro (-31,4 milioane de euro în 2012/13) şi sunt atribuibile în principal portofoliului de proprietăţi din Rusia. Aceste rezultate reflectă situaţia politică tensionată din Ucraina, precum şi sancţiunile potenţiale şi sancţiunile impuse deja Rusiei. Rezultatele ajustate considerând efectele schimbului de curs valutar s-au îmbunătăţit de la 96,6 milioane de euro la 311 milioane de euro, în principal datorită creşterii monedei europene faţă de rubla rusească în cursul perioadei de raportare. Ajustarea rezultatelor include şi un efect pozitiv extraordinar de 77,7 milioane de euro în urma unei ajustări earn-out pentru centrul comercial Rostokino din Moscova (comparativ cu un efect negativ extraordinar de -106,4 milioane de euro în anul financiar precedent). Acest efect pozitiv reflectă negocierile productive purtate de Immofinanz asupra preţului a 50% din centrul comercial, se mai arată în comunicat.

Profitul net a crescut cu 62,8%, la 180,4 milioane de euro. Veniturile diluate pe acţiune au fost de 0,18 euro la 30 aprilie 2014 (0,11 euro în 2012/13). Valoarea netă a activului a scăzut de la 5,79 euro la 4,57 euro la 30 aprilie 2014, în special din cauza înfiinţării noii companii (spin-off) Buwog, conchide sursa citată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional