Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN ACEST AN FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2011Investiţiile imobiliare străine s-au înjumătăţit

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

Investiţiile imobiliare străine s-au înjumătăţit

Investitorii imobiliari străini au adus 86 milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în ţara noastră, în primele şase luni ale anului în curs, puţin peste jumătate din suma injectată în perioada similară a anului trecut, de 150 milioane de euro, potrivit datelor ONRC. O sumă de acest gen trebuie privită din perspectiva mai multor ani, ne-a spus dr. Radu Zilişteanu, analist imobiliar, care a precizat: "Dacă ne uităm atent, vom observa că investiţiile sunt mai mult pe segmentul comercial. Foarte mult contează şi dimensiunile obiectivului pe care investitorul intenţionează să-l realizeze şi, din acest punct de vedere, investitorii pot fi număraţi pe degete".

Domnia sa ne-a precizat că, în condiţiile în care Europa (companiile imobiliare care au investit la noi fiind, în mare parte, din UE) se află într-o situaţie economico-financiară destul de fragilă, "aversiunea faţă de risc înregistrată de investitori într-o perioadă ca aceasta îşi spune cuvântul".

În acest context, România este o ţară riscantă şi, în consecinţă, vom asis-ta la scăderi în domeniul imobiliar.

Dr. Radu Zilişteanu consideră că ultimele evenimente de pe scena politică încă nu au avut efecte asupra investitorilor străini.

"Investitorii îşi doresc un un mediu economico-financiar previzibil, liniştit, iar evenimentele politice au menirea să producă nesiguranţă, însă pe termen lung, nu imediat", ne-a mai spus domnia sa.

Potrivit analistului, segmentul comercial are o evoluţie slabă, întrucât nu au mai avut loc extinderi de reţele.

În prima jumătate a anului, cea mai mare subscriere în domeniu a fost realizată de divizia imobiliară a grupului francez "Auchan", "Immochan Imobiliare", care a adus peste 11,4 milioane de euro la capitalul firmei din ţara noastră. Comparativ, anul trecut, cea mai mare majorare de capital a fost de 46,2 milioane de euro, respectiv jumătate din subscrierile totale realizate de investitorii imobiliari în primele şase luni din acest an.

Sumele subscrise sunt în majoritate doar de ordinul câtorva milioane de euro, iar firmele aparţin unor investitori mici, cu câteva excepţii.

Printre investitorii importanţi care au adus bani entităţilor deţinute în România se numără fondul german DEGI, care a majorat capitalul uneia din firmele pe care o contro-lează la noi (DEGI PGV Tower din Bucureşti) cu 1,8 milioane de euro, "Multi Development" din Olanda, cu un aport de 1,1 milioane de euro, şi "Gran Via" din Spania, cu 2,9 milioane de euro. Alt investitor important este "Area 10 Eastern World" din Spania, cu o subscriere în valoare de 2,9 milioane de euro.

Şi investitorii români au adus bani la companiile imobiliare, capitalul "Domus Stil2, aparţinând fraţilor Negoiţă, fiind majorat cu 2,1 milioane de euro.

Alte companii imobiliare active pe piaţa românească, în primele şase luni, au fost firma "Royal Land", care a investit în două tranşe câte 7 milioane de euro, firma "Ideal Rezidenţial (înregistrată în Cipru), care a adus la capitalul firmei deţinute în Ilfov peste 5 milioane de euro şi "Mageta Rezidenţial" din Spania, cu trei infuzii totalizând 7,2 milioane de euro. De asemenea, fondul britanic "Tri Investments" a alocat 1,67 milioane de euro firmei "Tri Invest ERPF".

Pe rezidenţial, în prezent, există în stoc un număr mare de apartamente nevândute, de ordinul zecilor de mii, la nivelul întregii ţări, după cum ne-a spus, recent, domnul Zilişteanu, care a adăugat că acesta este şi motivul pentru care niciun dezvoltator nu începe să construiască.

În acest an, a continuat, astfel, trendul descrescător al investiţiilor realizate în ultimii doi ani de companiile imobiliare de pe piaţa noastră. Anul trecut, capitalul adus de investitorii imobiliare la firmele locale s-a diminuat de circa trei ori faţă de 2010.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional