Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN PROVINCIE, ÎN S1 2014Timişoara şi Cluj-Napoca, fruntaşe la tranzacţii cu spaţii de birouri

V.B. Piaţa Imobiliară /

Timişoara şi Cluj-Napoca, fruntaşe la tranzacţii cu spaţii de birouri

Timişoara şi Cluj-Napoca au ocupat, în cel dintâi semestru, primele două locuri în provincie după suprafaţa spaţiilor de birouri tranzacţionate, cu 5.532 mp, respectiv 5.190 mp, în timp ce în Capitală primele şase luni ale anului au fost marcate de tranzacţii cu spaţii de birouri totalizând 132.009 mp, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Pe al patrulea loc, s-a situat municipiul Iaşi (4.100 mp), urmat, la mare distanţă, de Ploieşti (735 mp).

Suprafaţa totală a spaţiilor de birouri vândute şi cumpărate în provincie a fost, în S1 2014, de 15.557 mp, în creştere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (9.684 mp). Şi în Bucureşti, piaţa închirierilor de birouri s-a majorat, de la 103.450 mp în S1 2013 la 132.009 mp în S1 2014.

Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International, a declarat: "Credem că în următorii 5-10 ani se vor intensifica investiţiile în spaţii de birouri din ţară, dezvoltate prin proiecte din ce în ce mai extinse şi la standarde occidentale de calitate. Dezvoltarea serviciilor de închiriere de birouri în marile centre universitare, precum Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov, este firească şi benefică şi contribuie la o dezvoltare organică a României, echilibrând piaţa forţei de muncă. Deocamdată, chiriile pentru spaţiile de birouri de clasă A şi B sunt comparabile cu cele din Bucureşti, din cauza ofertei care abia ţine pasul cu cererea, dar, în timp, concurenţa îşi va spune cuvântul şi pe aceste pieţe locale şi chiriile se vor distanţa uşor".

O schimbare a avut loc şi în ceea ce priveşte interesul chiriaşilor (majoritatea firme de IT&C sau de consultanţă financiară) pentru oraşele din afara Capitalei: anul trecut, în semestrul I, pe primul loc era oraşul Sibiu, pe locul al doilea Cluj-Napoca, iar pe al treilea Timişoara, dar în 2014 Timişoara a urcat pe primul loc, urmată la foarte mică distanţă de Cluj-Napoca, în timp ce Sibiul a ieşit din top.

În S1 2014, trei mari oraşe-centre universitare (Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi) au reuşit să cumuleze o pondere de 11% din piaţa autohtonă de birouri, "ceea ce reprezintă un mare pas pentru dezvoltarea economică a lor", apreciază autorii comunicatului.

"Acest lucru se datorează atât creşterii cererii de birouri din acest zone, dar şi faptului că oferta de spaţii de birouri recent livrate se aliniază la standardele superioare ale clădirilor similare din Bucureşti", transmite sursa citată, adăugând că piaţa de birouri din provincie va continua să se dezvolte.

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 11 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială, ocupându-se cu închirieri de birouri către companii medii. Din 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International - Corporate Facility Advisors. Prin apartenenţa ca Membru Principal la FIABCI (Federaţia Imobiliară Internatională) şi prin firmele independente afiliate din pieţe-cheie din înteaga lume, CORFAC International oferă servicii imobiliare în 61 de locuri din America de Nord şi în peste 65 de alte ţări pe plan mondial. Compania încheie peste 8.500 de tranzacţii anual, cuprinzând 55 milioane mp şi evaluate la peste 5,2 miliarde dolari. ESOP Consulting/CORFAC International are o bază de date în care se află 760 de centre de afaceri şi 1.940 de vile, adică peste 2 milioane mp de spaţii de birouri. ESOP a asistat, de-a lungul timpului, companii de talie medie şi mare care au tranzacţionat peste 250.000 mp de spaţii de birouri. Printre companiile care şi-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP, se numără: Cosmote, Enel, IPSOS Interactive Services, Konica Minolta, Mega Image, SBS Broadcasting, Lugera&Makler etc.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional