Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN ULTIMII PATRU ANIExtinderile şi noile intrări au reprezentat circa 30% din cererea de birouri

G.S. Piaţa Imobiliară /

Extinderile şi noile intrări au avut o pondere medie anuală de 30% din cererea totală de spaţii de birouri din Bucureşti din ultimii patru ani, potrivit unui studiu publicat de Colliers International România.

"Pieţele mature sunt caracterizate de o pondere mică a extinderilor şi noilor intrări în totalul activităţii de închiriere de spaţii de birouri, în timp ce relocările şi renegocierile tind să aibă o cotă mai mare. În pieţele emergente, însă, cum este şi cazul Bucureştiului, o pondere crescută a tranzacţiilor de închiriere realizate de companii nou-intrate pe piaţă sau care îşi extend spatial curent este considerată a fi sănătoasă, având în vedere faptul că acest tip de tranzacţii sunt responsabile pentru absorbţia stocului curent de birouri şi generează noi oportunităţi de dezvoltare imobiliară", se arată într-un comunicat remis redacţiei de Colliers.

Potrivit studiului, activitatea totală pe piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o medie de 195,000 metri pătraţi în ultimii patru ani. Anul 2013 a depăşit media perioadei analizate cu 20%, cu un volum total de 250.000 metri pătraţi spaţii de birouri închiriate. Cererea netă, compusă din toate tranzacţiile de închiriere care reduc efectiv rata de neocupare (extinderi, relocări din stoc necompetitiv şi noi intrări pe piaţă), reprezintă o pondere medie de 54% din activitatea totală derulată în perioada 2010-2013. Procentele anuale au variat între 40% (2013) şi 65% (2010) în cursul perioadei analizate.

"Extinderile şi noile intrări pe piaţă au contribuit cu un volum cuprins între 40.000 - 70.000 m2 la volumul anual al tranzacţiilor, înregistrând o pondere medie anuală de 30% din cererea totală a celor patru ani", potrivit sursei citate.

Segmentul IT&C a fost principalul motor al cererii sănătoase din piaţa de birouri (42% din totalul de tranzacţiilor de extindere), menţionează Colliers. Companiile active în acest sector au preferat trei zone: Dimitrie-Pompeiu, Victoriei şi Barbu Văcărescu-Floreasca.

Sectorul financiar a contribuit cu alte 14% la volumul total al extinderilor din perioada analizată, potrivit studiului. După ce a cunoscut una dintre cele mai bune evoluţii înainte de criza financiară, volumul de spaţii ocupate de companiile financiare a continuat să crească înclusiv în anul 2010, dar a evoluat modest în următorii trei ani.

Companiile din domeniile energetic şi industrial se află însă într-o continuă creştere, atingând un volum cumulat al extinderilor de 8.000 m2 în 2013.

Zonele preferate de companiile nou intrate pe piaţă sau de cele interesate de extinderea spaţiului current au fost Dimitrie Pompeiu, Victoriei şi Floreasca-Barbu Văcărescu, se mai arată în studiu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional