Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Înalta Curte decide dacă rejudecă retrocedarea Băilor Felix unui ordin călugăresc

ALEXANDRA CRĂCIUN Piaţa Imobiliară /

Înalta Curte decide dacă rejudecă retrocedarea Băilor Felix unui ordin călugăresc

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe, pe 22 octombrie, în procesul prin care un ordin de călugări cere retrocedarea staţiunii Băile Felix. Ordinul călugăresc romano-catolic Premonstratens a solicitat, recent, redeschiderea unui dosar vechi de 75 de ani, prin care cere dreptul de proprietate asupra a 350 de hectare pe care se află staţiunea Băile Felix.

Reprezentanţii Ordinul călugăresc romano-catolic Premonstratens susţin că perimetrul în care se află Băile Felix, aflat acum în proprietatea Primăriei comunei Sânmartin, a fost descoperit de un membru al Ordinului, Helker Felix, care a dat şi numele staţiunii.

La dosarul care se află pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie au fost depuse documente care arată că, printr-o "corectare" a cărţii funciare, staţiunea Băile Felix a fost trecută din patrimoniul ordinului în proprietatea statului român.

Litigiul legat de clădirile revendicate a fost soluţionat, deocamdată, în favoarea ţării noastre. Călugării din ordinul Premonstratens au solicitat clădirea Pavilionului V al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix.

Primarul din comuna Sînmartin, în administrarea căreia se află staţiunile balneare Băile Felix şi 1 Mai, Lucian Popuş, a sesizat Comisia pentru Retrocedări în legătură cu faptul că şefii unor culte şi ordine călugăreşti fac presiuni pentru a fi împroprietăriţi cu sute de hectare de pădure şi terenuri, fără să poată prezenta vreo decizie legală în acest sens. Dacă instanţa va fi de acord cu această rejudecare, dosarul va deveni cel mai vechi de la noi din ţară.

Valoarea staţiunii este aproape imposibil de calculat, mai ales după ce au fost făcute investiţii în vederea reamenajării şi modernizării locurilor de cazare, consideră specialişti din piaţă. Cel mai mare investitor în staţiunea Băile Felix este SIF Transilvania, care deţine, în acel perimetru, şapte hoteluri, majoritatea de două stele şi unul clasificat la patru stele.

Un alt proces de retrocedare care se leagă tot de ordinul Premonstratens este cel referitor la baza sportivă Voinţa şi clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional