Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Indicele rezidenţial EPS pentru T4 confirmă indicaţiile de stabilitate a preţurilor la nivel naţional

F.A. Piaţa Imobiliară /

Indexul rezidenţial Eurobank Property Services (EPS) pentru trimestrul 4 din 2013 confirmă indicaţiile de stabilitate a preţurilor la nivel naţional observate în trimestrele anterioare, cu o mică creştere trimestrială a preţurilor de 0,4% faţă de trimestrul anterior, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit Eurobank Property Services, indexul trimestrial naţional al preţurilor pentru ultimul trimestru al anului 2013 a crescut cu 2,3% faţă de acelaşi trimestru al anului 2012, oferind un indiciu suplimentar cu privire la posibila inversare a tendinţei de scădere a preţurilor. Indexul anual al anului 2013 a continuat să scadă cu o rată similară anului anterior (aprox. -1%). Indexul anual se referă la schimbarea medie a preţurilor în întregul an în comparaţie cu media celor din anul anterior.

Conform sursei citate, indexul trimestrial Bucureşti Centru a crescut abrupt în ultimul trimestru. Deşi fluctuaţiile trimestriale nu sunt neobişnuite pe această piaţă de primă importanţă, evoluţia faţă de acelaşi trimestru al anului precendent este de 5,6%, ceea ce sugerează posibilitatea stabilirii unui trend crescător. O creştere a indexului trimestrial a fost înregistrată şi în judeţul Ilfov, ceea ce a dus la un rezultat pozitiv şi în ultimele 4 trimestre. Pe de altă parte, Bucureşti Periferie a înregistrat indici care scad în continuare, cu o rată anuală de aproximativ -5%, ceea ce duce la o reducere medie a preţurilor în regiunea Bucureşti & Ilfov de aproximativ -3%, o consolidare a trendului înregistrat în ultimii 4 ani.

"Evoluţia indicilor regionali rămâne asemănătoare dinamicii preţurilor medii de la nivel naţional, cu oscilaţii care le separă în două categorii, unele cu tendinţă de creştere şi celelalte cu tendinţă de scădere. Moldova şi Nord înregistrează tendinţe de creştere atât raportate la trimestrul precedent, cât şi faţă de acelaşi trimestru al anului precendent. Indicii de preţuri din Muntenia şi Sud au înregistrat, de asemenea, creşteri în ultimele 4 trimestre, deşi faţă de trimestrul precendent se înregistrează uşoare reduceri. Restul zonelor rămân cu o evoluţie relativ stabilă", se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte indicii din marile oraşe din ţara noastră, evoluţia a fost similară celei din trimestrul precedent. Ploieşti se menţine cu cea mai mică scădere medie înregistrată în ultimii 5 ani şi are o tendinţă de creştere în ultimele 4 trimestre, în ciuda unei mici scăderi a indexului din ultimul trimestru al anului 2013. Doar în Oradea se înregistrează o creştere de preţuri faţă de acelaşi trimestru al anului precedent mai mare decât în Ploieşti, cu 5,6%, şi o creştere trimestrială chiar peste acest nivel. Pe de altă parte, Timişoara rămâne oraşul cu cea mai mare scădere faţă de trimestrul 4 al anului 2012, deşi evoluţia faţă de trimestrul precedent a fost mai puţin dramatică, în vreme ce restul oraşelor prezintă evoluţii asemănătoare indexului la nivel naţional şi aprope de stabilitatea înregistrată pe parcursul anului 2013, chiar dacă în ultimul trimestru creşterile au fost mai inconstante şi sunt probabil urmare a zgomotului statistic.

Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale EPS include evoluţia istorică începând cu 2005 şi până în prezent.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank. Înfiinţată în iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania oferă soluţii complete pentru domeniul imobiliar.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional