Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Inghet pe piata chiriilor

I.D. Piaţa Imobiliară /

Inghet pe piata chiriilor

Piata de chirii a inregistrat o stabilizare in a doua luna a anului atat in ceea ce priveste chiria medie solicitata de proprietari cat si volumul ofertelor iesite pe piata, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.

Nivelul chiriei a crescut in medie cu 2 euro pentru o garsoniera din ianuarie pana in februarie 2012, de la 228 euro la 230 euro. Modificarea de pret este nesemnificativa si fata de luna februarie a anului trecut, inregistrandu-se acum o scadere de 2%, echivalentul a aproximativ 4 euro.

Chiria medie solicitata pentru un apartament de doua camere nu a inregistrat practic nicio modificare in decurs de o luna, ajungand in februarie la 322 euro, de la 323 euro cat era la inceputul anului. Se mentine o scadere de doar 2% si pe acest tip de unitate in comparatie cu preturile solicitate in urma cu exact un an.

Tendinta de stabilizare se observa si la apartamentele de 3 camere. Variatia de pret pe un interval de 12 luni este de -3%, din februarie anul trecut pana in februarie 2012, echivalentul in medie a 17 euro, de la 470 euro la 453 euro. Diferenta este similara comparativ si cu luna ianuarie a acestui an.

Singurele modificari mai mari de pret inregistrate de raportul Anunturiparticulari.ro au fost pe segmentul apartamentelor de 4 camere, chiria medie solicitata de proprietari scazand din februarie 2011 in februarie 2012 cu 13%, de la 754 euro la 656 euro. Vorbim aici de o dinamica a pretului influentata puternic de numarul scazut de oferte existent pe piata pentru acest tip de unitate. Raportata insa la luna ianuarie a acestui an, chiria medie la apartamentele de patru camere se mentine in jurul valorii de 655 euro.

Cel mai redus volum al ofertelor din ultimii ani

Luna februarie 2012 se inscrie in categoria lunilor cu un numar de oferte considerabil redus, cu un total de 1621 de unitati scoase la inchiriere. Nivelul inregistrat se situeaza peste media anului 2007, cand pe fondul boom-ului imobiliar, segmentul vanzarilor domina piata, iar numarul mediu de oferte de inchirieri era in jur de 1450 pe luna. Din 2008 incoace insa, exceptand lunile decembrie, doar in aprilie 2008 s-a inregistrat un numar mai mic de oferte (1530 unitati). Luna februarie 2012 intra astfel in topul absolut al lunilor cu cel mai mic numar de oferte.

Apartamentele de doua camere raman lider pe piata in ceea ce priveste numarul de unitati scoase la inchiriere in februarie, ajungand la 676 unitati, in scadere insa cu aproape 16% fata de inceputul anului.

In luna februarie 2012, peste 570 de garsoniere au fost scoase pe piata la inchiriere, cu aproape 100 mai putine insa comparativ cu aceeasi luna a anului trecut si pastrand trendul de scadere si fata de prima luna din 2012, cand raportul Anunturiparticulari.ro numara 678 unitati pe acest segment.

Un numar mai mic de oferte s-a inregistrat si in cazul apartamentelor de 3 camere, in scadere de la 354 unitati in ianuarie 2012 la putin peste 300 in luna abia incheiata. Topul ofertelor este completat de apartamentele de 4 camere, in februarie fiind scoase pe piata 63 de unitati, cu 35% mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional