Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investitii de 1,3 miliarde euro pentru dezvoltarea de parcuri eoliene

I.D. Investiţii /

Bernard Esquirol, Director General Filasa International

Bernard Esquirol, Director General Filasa International

Compania Eolenvest, detinuta de francezii de la Filasa International, va dezvolta pe teritoriul Romaniei parcuri eoliene cu o capacitate de 2.000 MW in urmatorii trei ani.

Dupa anuntul facut la finele anului trecut privind demararea investiilor in judetul Suceava, compania a lansat la data de 30 august 2012 proiectul de constructie a noua parcuri eoliene in judetele Buzau si Braila.

Investitia la nivelul celor doua judete va fi de 1,35 miliarde euro pentru atingerea unei capacitati de 897 MW.

Documentatia, studiile si proiectarea parcurilor din Buzau si Braila au demarat inca din 2009, proiectul aflandu-se acum in etapa de obtinere a avizelor de construire. Totodata, Eolenvest se afla in aceasta perioada in tratative cu companiile Siemens si Alstom pentru incheirea unor contracte de furnizare turbine eoliene. Initial dezvoltatorul optase pentru compania Vestas insa ulterior a considerat oportuna alegerea altor furnizori.

Prima turbina eoliana din cadrul acestui proiect va fi montata in localitatea Tudor Vladimirescu. Capacitatea acestui parc eolian va fi de 93 MW.

Bernard Esquirol, Director General Filasa International, a declarat:

"Ne dorim sa obtinem autorizatii de construire pentru aceste proiecte dezvoltate pe teritoriul judetelor Braila si Buzau pana la jumatatea anului 2013, pentru care raman a fi achitate taxele pentru autorizatii, care inseamna o contributie importanta la bugetul local al fiecarei comune in parte. Singura exceptie este proiectul din Tudor Vladimirescu, unde am obtinut autorizatia de construire pentru parcul eolian si suntem in proces de obtinere a autorizatiei pentru amplasarea traseelor de cabluri electrice si a instalatiei de racordare a parcului in statia Lacul Sarat".

In total in judetele Braila si Buzau vor fi montate 299 de turbine eoliene dispuse pe o suprafata de aproape 8.000 ha. Terenurile destinate investitiei au fost concesionate dezvoltatorului de catre autoritatile locale pe o perioada de 49 de ani, mai bine de dublu fata de durata de viata a unei turbine eoliene, a precizat Bernard Esquirol.

Potrivit graficului constructia parcurilor va fi incheiata in 2015 urmand ca turbinele sa functioneze la capacitate maxima din 2017.

Eoliene de inca 1.200 MW in Suceava si Caras-Severin

In paralel cu parcurile din regiunea de sud-est Eolenvest dezvolta proiecte eoliene in judetele Suceava si Caras-Severin.

Investitia de la Suceava va presupune costuri de 1 miliard de euro, turbinele instalate urmand sa aiba o capacitate de peste 500 MW.

Proiectul este dezvoltat pe terenuri aflate in proprietate privata prin asociere in participatiune. Investitorul a obtinut deja autorizatiile pentru construirea parcurilor pe teritoriul sucevean.

Judetul Caras-Severin este de asemenea vizat de Eolenvest pentru producerea de energie eoliana. Compania va dezvolta acolo parcuri cu o capacitate de 697 MW.

Costurile proiectelor vor fi amortizate in cinci ani

Investitiile din Romania sunt finantate printr-un fond de investitii si din surse proprii. Toate cheltuielile legate de dezvoltarea parcurilor vor fi amortizate intr-o perioada de cinci ani de la finalizarea proiectelor.

Planuri pentru realizarea unui parc de panouri solare

Energia eoliana nu este singurul domeniu in care Eolenvest va activa in tara noastra. In viitor compania intentioneaza sa dezvolte un parc de panouri solare cu o capacitate de 300 MW. In acest sens investitorul va avea nevoie de un teren de cca. 1.200 ha.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional