Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investitorii străini, încă precauţi să-şi plaseze banii pe piaţa noastră imobiliară

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

Investitorii străini prospectează, în prezent, piaţa noastră imobiliară şi o parte dintre ei sunt în aşteptare activă sau chiar în diverse faze de negociere.

Investitorii străini prospectează, în prezent, piaţa noastră imobiliară şi o parte dintre ei sunt în aşteptare activă sau chiar în diverse faze de negociere.

Deocamdată, piaţa prezintă factori care menţin un grad înalt de incertitudine şi risc

2010 va aduce mai multe tranzacţii decât 2009, dar de valori medii

Efectele crizei globale economice şi financiare, precum şi scăderea accentuată a activităţii economice interne au forţat investitorii imobiliari să acţioneze cu precauţie maximă pe piaţa noastră, contrastând puternic cu optimismul acestora înregistrat în perioada de expansiune rapidă. Viorel Lăcătuş, director investiţii în cadrul companiei de consultanţă imobiliară "BNP Paribas Real Estate", ne-a declarat: "Piaţa de investiţii din Bucureşti a trecut printr-un an dificil, înregistrându-se doar o tranzacţie seminificativă în 2009. În ciuda percepţiei generale negative asupra pieţei, inves-titorii iau încă în considerare opţiunea de a achiziţiona proprietăţi în România, aş--tep-tân-du-se la o redresare a pieţei pe termen mediu. Totuşi, aceştia au adoptat o atitudine optimist-precaută faţă de evoluţia viitoare a pieţei noastre imobiliare deoarece un număr de factori menţin un grad înalt de incertitudine şi risc, cum ar fi creşterea ratelor de neocupare sau diminuarea chiriilor şi a activităţii de închiriere".

Domnia sa ne-a explicat că atitudinea inves-titorilor instituţionali faţă de piaţa imobiliară românească diferă în funcţie de tipul de plasament pe care îl urmăresc şi adversitatea faţă de risc. Fondurile cu politici de investiţii cu risc scăzut au stopat, momentan, prospecţia pieţei noastre, până când aceasta va atinge un punct de echilibru şi va înregistra o îmbunătăţire a indicatorilor economici. Există, însă, câţiva investitori din această categorie care se află într-o expectativă activă, susţine Viorel Lăcătuş. În 2010, vom avea mai multe tranzacţii comparativ cu 2009, dar cu proprietăţi de valoare medie, ce aduc venituri sigure şi care au chiriaşi puternici.

Domnia sa ne-a menţionat: "Cele mai active fonduri sunt cele oportuniste, care caută să investească în produse cu risc asociat relativ mare, la un randament de 10%. Fondurile sunt în faza de prospecţie a pieţei locale sau în diverse faze de negociere pentru achiziţionarea unor proprietăţi cu chiriaşi pe termen lung şi care implică efort financiar mediu. Există însă şi investitori oportunişti care caută proprietăţi < distressed > (n.r. în dificultate), cu randamente peste 12%. Această categorie este, în prezent, activă şi în aşteptare".

Potrivit oficialului "BNP Paribas Real Estate", deşi ţări din afara spaţiului european, precum Moldova şi Ucraina, au început să atragă investiţii străine pe piaţa lor imobiliară, acestea nu sunt mai atractive decât România: "Ucraina şi Moldova sunt ţări cu un risc mult mai mare decât România şi cu un nivel economic şi de dezvoltare imobiliară mult mai scăzut. Din acest motiv, considerăm că România este mai atractivă. Singurii investitori activi în aceste ţări sunt cei oportunişti ce caută proprietăţi < distressed > şi cu randamente mari".

Investitorii străini prospectează, în prezent, piaţa noastră imobiliară şi o parte dintre ei sunt în aşteptare activă sau chiar în diverse faze de negociere. Redresarea economică a ţării noastre va determina investitorii aflaţi în fază de prospecţie să devină activi. De asemenea, pe termen mediu, piaţa imobiliară româ-nească va reuşi să atragă noi investiţii, odată cu îmbunătăţirea climatului economic.

În acest an, pe piaţa construcţiilor noi, nu vor fi începute proiecte semnificative, apreciază Viorel Lăcătuş. Vor fi finalizate acele proiecte bune, care au şanse de vânzare/închiriere şi care se află în fază avansată de construcţie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional