Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investitorii străini renunţă la proiectele imobiliare din România în favoarea Poloniei şi a Cehiei

N.I. Piaţa Imobiliară /

Fondurile de investiţii străine renunţă la proiectele imobiliare din România, pentru a investi în ţări precum Polonia sau Cehia, unii dintre aceştia sistând investiţiile din ţară pentru un an, au declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă reprezentanţi ai companiilor din domeniu. "Deşi suntem încă în căutare de clădiri de birouri pentru achiziţie, în centrul Bucureştiului, Polonia şi Republica Cehă rămân în continuare ţările preferate pentru a investi, mai ales din cauza crizei politice din Româ-nia", a declarat ieri, în cadrul unei dezbateri despre investiţiile în segmentul real-estate din România, directorul de investiţii al NBGI Private Equity (fondul de investiţii al Băcii Naţionale din Grecia), Valentin Cudric.

Reprezentantul în România al Azora Europe, Simona Gheorghe, a precizat că firma spaniolă de private equity în domeniul imobiliar s-a orientat, de asemenea, către pieţele din Polonia şi Cehia.

"Azora s-a orientat către aceste două pieţe, din păcate. Principalele motive pentru care s-a luat decizia de a renunţa au fost calitatea proprietăţilor, calitatea contractelor şi agitaţia politică din ţară. Astfel, reprezentanţii companiei au decis să se retragă de pe această piaţă pentru cel puţin un an, pentru a vedea cum decurg lucrurile. Nu vom renunţa însă definitiv la România", a spus Simona Gheorghe.

De asemenea, investitorii străini au discutat despre situaţia "distressed assets" (active ale unor companii aflate în dificultăţi financiare) de pe piaţa autohtonă de real-estate, un exemplu fiind clădirile pe care dezvoltatorii nu le mai pot finaliza din cauza lipsei banilor.

Potrivit lui Radu Luciano, managing partner CB Richard Ellis Eurisko, companie de servicii imobiliare comerciale, cei care vor să vândă "distressed assets", atât investitori, cât şi dezvoltatori, nu sunt conştienţi că activele pe care le au nu sunt în stare foarte bună şi stabilesc un preţ de vânzare prea mare.

"În ultimii doi ani am văzut foarte multe greşeli în termeni de investiţii. Am vorbit cu mulţi investitori şi cred că ar trebui să fie conştienţi că activele pe care le au nu sunt în stare prea bună, iar ei se aşteaptă să le vândă la preţuri prea mari. Cred că aceştia sunt foarte reticenţi în a accepta valoarea reală a proprietăţilor lor", a explicat Luciano, citat de NewsIn.

În plus, Simona Gheorghe a precizat că România este mai puţin atractivă decât alte ţări pentru că nu s-a adaptat la situaţia economică, aşa cum s-a întâmplat în vestul Europei.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional