Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

IONUŢ BORDEI, DTZ:"Diversificarea pieţei rezidenţiale va deschide oportunităţi pentru achiziţia de locuinţe, în 2016"

Piaţa Imobiliară /

"Diversificarea pieţei rezidenţiale va deschide oportunităţi pentru achiziţia de locuinţe, în 2016"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa rezidenţială locală începe să îşi consolideze poziţia, iar apariţia mai multor proiecte pe diferite segmente va duce la diversificarea pieţei, deschizând oportunitatea pentru mai mulţi clienţi să îşi achiziţioneze locuinţa dorită, ne-a declarat Ionuţ Bordei, şeful departamentului care gestionează investiţiile în terenuri şi dezvoltări rezidenţiale în cadrul companiei DTZ.

    Domnia sa ne-a precizat: "Încă de anul trecut au început să apară actori noi pe acest segment. Mulţi dintre ei sunt oameni care au cochetat în trecut cu dezvoltarea rezidenţială, însă acum apar asocieri noi, companii noi şi chiar investitori care, până acum, nu au avut legătură cu piaţa rezidenţială sau piaţa imobiliară din Româ-nia".

    În opinia consultantului DTZ, vor apărea dezvoltări noi de proiecte rezidenţiale în zonele care prezintă cerere pentru asemenea construcţii: "Zonele vizate de dezvoltatori sunt atât cele semicentrale, cât şi cele periferice. De asemenea, vor exista dezvoltări rezidenţiale care se adresează segmentului de lux în zona centrală şi de nord a Capitalei".

    Potrivit sursei citate, factorii care vor impulsiona cererea de locuinţe în 2016 vor fi mărirea plafonului de 5% TVA la 450.000 lei (100.000 euro), stabilitatea preţurilor la vânzare, precum şi a costului materialelor de construcţii şi al terenurilor.

    De asemenea, Ionuţ Bordei consideră că preţurile locuinţelor se vor menţine la un nivel stabil în 2016.

    "Dacă analizăm însă, în interiorul fiecărui proiect, întotdeauna va exista o diferenţă între preţurile de vânzare la începerea proiectului şi preţurile de vânzare la sfârşitul proiectului. În toate cazurile, preţurile la finalizarea proiectului sunt mai scumpe", a conchis domnul Bordei.

    Annemarie Fabian, Colliers: "Piaţa rezidenţială nouă rămâne sensibilă la programul Prima Casă şi creditele clasice"

    Piaţa rezidenţială a locuinţelor noi va rămâne sensibilă la finanţare, în acest an, respectiv programul Prima Casă şi creditele clasice, iar accesibilitatea împrumuturilor va influenţa semnificativ cererea şi, într-un orizont mai extins de timp, şi oferta de apartamente noi, ne-a spus Annemarie Fabian, senior associate, valuation and advisory services, în cadrul companiei de consul-tanţă imo-biliară Colliers In-ternational.

    Premisele economice ale lui 2016 indică, însă, o accelerare a sectorului rezidenţial, consideră doamna Fabian, care ne-a precizat: "Cu siguranţă, vom vedea jucători noi pe piaţă sau, cum am văzut şi în 2015, jucători care domină unele zone/segmente, care se extind către alte categorii de cumpărători. Legea dării în plată va amâna însă decizia de acţiune a unor dezvoltatori, în prima parte a anului".

    Consultantul Colliers spune că factorii care vor impulsiona cererea de locuinţe în 2016 sunt oferta mai mare şi mai diversificată şi creşterile salariale de anul trecut. "Preţurile pot fi semnificativ influenţate de forma în care va fi acceptată legea dării în plată", ne-a subliniat doamna Fabian, menţionând că, în 2015, aproape la nivelul întregii pieţe s-a înregistrat o presiune pe preţuri cu accente în zonele foarte căutate, iar trendul va continua şi în 2016 dacă finan-ţarea rămâne accesibilă.

    Daniela Barbu, HomeFinders: "Piaţa rezidenţială locală prezintă premise clare de creştere, pe toate palierele"

    După o perioadă de redresare, piaţa rezidenţială locală prezintă premise clare de creştere, pe toate palierele, consideră Daniela Barbu, reprezentantul companiei de consultanţă imobiliară HomeFinders.

    Domnia sa ne-a declarat: "Cererea şi oferta sunt doi factori care se influenţează reciproc. Datorită preţurilor mult mai accesibile decât în 2008 şi a revenirii încrederii pe segmentul rezidenţial, cererea este în creştere. Evident, o cerere mai mare atrage după sine şi o ofertă mai vastă. Stabilitatea pe care o prezintă acum rezidenţialul din România, precum şi condiţiile de creditare mult mai accesibile determină o continuare de creştere a cererii şi ofertei. De altfel, această tendinţă s-a simţit încă din primele zile ale acestui an. După aproape 8 ani de la criza economică, putem spune că nu există o perioa-dă mai potrivită de achiziţie a unei locuinţe decât cea de acum".

    În opinia doamnei Barbu, creşterea înregis-trată anul trecut pe piaţa rezidenţială a atras atenţia mai multor dezvoltatori.

    "În fond, imobiliarele rămân un domeniu bun pentru investiţii, ceea ce îl face atractiv pentru orice business", consideră Daniela Barbu, care ne-a precizat: "În Capitală există loc de investiţii în sectorul rezidenţial. Acest lucru este demonstrat de proiectele imobiliare demarate de grupul Ikea în 2015 şi continuarea acestui tip de investiţii în 2016, care este o reală surpriză. Prezenţa grupului Ikea pe segmentul rezidenţial ne face să credem că vor mai apărea actori noi şi în 2016".

    Consultantul HomeFinders opinează că toate segmentele de piaţă înregistrează creşteri ale cererii: "Din 2014, şi segmentul de lux, până atunci îngheţat, a început să crească semnificativ. O ascensiune a înregistrat-o şi segmentul premium, adresat cumpărătorilor cu venituri peste medie, care se află la a doua sau a treia achiziţie. Din acest motiv, în 2016 vom vedea proiecte adresate tuturor categoriilor de cumpărători".

    În ceea ce priveşte polii de dezvoltare, Daniela Barbu consideră că zona de nord a Capitalei devine din ce în ce mai "fierbinte" atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru cumpărători.

    "Potenţialul zonei (n.r. de nord) este uriaş şi, cu siguranţă, vor mai apărea alţi dezvoltatori interesaţi să-l exploateze", ne-a mai spus doamna Barbu, subliniind: "O altă zonă atrăgătoare este Orhideea, care deja a atras proiecte de birouri, iar birourile atrag, la rândul lor, locuinţe. Şi cartierele periferice vor continua dezvoltarea, însă vor atrage atenţia doar cumpărătorilor din segmentul Prima Casă. Cumpărătorii cu bugete de achiziţie de peste 80.000 de euro se orientează către semicentrul, centrul şi nordul Capitalei".

    Specialistul HomeFinders apreciază că, în prezent, peste 15.000 de unităţi noi sunt dis-ponibile la vânzare în Bucureşti.

    În plus, Daniela Barbu susţine că cererea va continua să fie impulsionată de contextul economic favorabil, de creditele imobiliare avantajoase, de programul Prima Casă, precum şi de oferta diversificată şi de preţuri.

    Doamna Barbu ne-a explicat: "Aceiaşi factori atrag şi investiţii pe segmentul rezidenţial. Practic, oamenii au, în primul rând, nevoie de o locuinţă, aşa cum au avut şi până acum. Diferenţa este că, în 2016, nevoia se poate concretiza mult mai uşor. Poate cel mai bun argument este comparaţia între rată şi chirie: în prezent, rata este, în anumite cazuri, mai convenabilă decât chiria. La acest argument adăugăm mentalitatea românească de proprietari şi obţinem cunos-cuta expresie: De ce să plătesc chirie când pot plăti rată? Şi cumpărătorii care nu au nevoie de o locuinţă sunt atraşi de ideea unei achiziţii imobiliare, deoarece o văd ca pe o investiţie pe termen lung.

    În ceea ce priveşte preţurile locuinţelor noi din Bucureşti, doamna Barbu apreciază că aces-tea vor evolua diferit, în funcţie de zonă: "În centrul, semicentrul şi nordul Capitalei, zone care atrag tot mai mulţi cumpărători, preţurile de vânzare vor creşte cu aproximativ 2-5 procente. În schimb, în zonele de est, sud şi vest, aceste preţuri vor stagna".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional