Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

JLL: Criza a dus la aplatizarea chiriilor

E.D. Piaţa Imobiliară /

Perioada de criză a avut ca efect aplatizarea chiriilor, diferenţa dintre Victoriei, centru vest versus Floreasca, sau între Dimitrie Pompeiu fiind mai mică, în urma acestui fenomen, potrivit unei analize JLL.

Potrivit JLL, în 2008 contractele se semnau cu 22-25 euro/mp în Victoriei, 18 euro în Floreasca şi 16 euro în Grozăveşti. În 2012, însă, în Piaţa Victoriei chiria se situa la nivelul de 16-18 euro/mp, în Floreasca la 14-16 euro/mp, Grozăveşti (centru-vest) la 14-15 euro/mp, Dimitrie Pompeiu la 12-14 euro/mp.

Reprezentanţii companiei susţin că această evoluţie este rezultatul presiunii exercitate de chiriaşi asupra nivelului chiriei, iar relocarea nu avea ca fundament accesibilitatea angajaţilor la birou, ci un nivel minim al chiriei.

"În perioade de criză, presiunea asupra costurilor este atât de mare, încât acest trend este considerat unul firesc. Astfel, nu numai că aceste chirii au scăzut în fiecare zona, însă şi diferenţa dintre zone a urmat acelaşi trend", arată analiza JLL.

În anii următori, estimează compania, revine însă diferenţierea mai clară între zone, chiriile cele mai mari vor fi înregistrate în zonele unde se vor dezvoltă proiecte. Din tabelul preluărilor totale de spaţii de birouri în 2014 se remarcă faptul că 80% din cerere provine din 3 zone: centru, vest şi Floreasca, zone în care se concentrează jumătate din totalul activităţii de închiriere şi unde se vor livra proiecte în viitor.

În 2014, companiile caută clădiri ce conferă accesibilitate la o staţie de metrou, spaţii cât mai eficiente şi cu specificaţii tehnice deosebite ori verzi, care pot fi partiţionate ori transformate în aşa fel încât angajaţii să se simtă cât mai confortabil şi să producă acestora o stare de spirit pozitivă.

Dacă în 2009, când criza se manifesta din plin, principalul argument într-o relocare era chiria cât mai scăzută, ideal de 10 euro/mp lună, începând cu anul trecut se remarcă faptul că argumentele devin mai complexe, angajatorii având că preocupare centrală satisfacţia angajaţilor la locul de muncă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional