Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

JUSTIŢIA A HOTĂRÂT IREVOCABILARCB: Imobilul "Cathedral Plaza" va fi demolat

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

ARCB: Imobilul "Cathedral Plaza" va fi demolat

Robert Roşu, avocatul MBD: "Decizia nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra «Cathedral Plaza», întrucât proprietarul clădirii nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces"

Justiţia a hotărât definitiv şi irevocabil ca imobilul "Cathedral Plaza" să fie demolat, după cum ne-a spus preotul Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB). Domnia sa ne-a spus că nu mai există căi de atac şi că doar o anulare a acestei hotărâri pe care a luat-o Instanţa din Dâmboviţa ar mai putea salva controversata clădire situată lângă Catedrala "Sf. Iosif", subliniind că va prezenta toa-te aspectele acestui caz într-o conferinţă de presă care urmează să aibă loc astăzi.

"Justiţia a hotărât irevocabil că această clădire ilegală trebuie să fie demolată pentru protecţia Catedralei «Sfântul Iosif». În cadrul conferinţei vom arăta că Arhiepiscopia a îndeplinit şi ultima cerinţă a autorităţilor publice pentru ca acestea să treacă la desfiinţarea construcţiei «Cathedral Plaza»", se arată într-un comunicat al ARCB.

Avocatul Robert Roşu, partener coordonator la "Ţuca Zbârcea & Asociaţii", care-l reprezintă pe dezvoltator, consideră că decizia pronunţată de instanţa din Târgovişte "nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra «Cathedral Plaza», întrucât proprietarul clădirii nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces".

Domnia sa ne-a precizat că "Millennium Building Development" (MBD), dezvoltatorul proiectului, nu a fost citat ca parte în acest dosar, adăugând: "Principiul relativităţii nu permite ca efectele unei hotărâri să se producă asupra unor entităţi care nu au luat parte la judecată şi nu s-au putut apăra - aşa fiind, hotărârea nu este opozabilă proprietarului clădirii".

Potrivit lui Robert Roşu, practica Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat constant instanţele naţionale care au dispus măsuri cu privire la un bun fără citarea în instanţă a proprietarului bunului.

Domnia sa ne-a mai spus: "Aceas-tă hotărâre nu dispune nicidecum demolarea «Cathedral Plaza», ci obligă Municipiul la emiterea unui act prin care să iniţieze o procedură de des-fiinţare. Astfel de acte au mai fost emise în trecut, nelegalitatea lor fiind evidentă raportat la necompetenţa Primarului General de a emite astfel de acte".

Avocatul a ţinut să sublinieze că, până în prezent, toate cererile de demolare a clădirii au fost respinse de instanţele de judecată.

În luna iunie a anului trecut, Tribunalul Dâmboviţa a emis o sentinţă civilă care îl obliga pe edilul şef al Capitalei "să dispună desfiinţarea turnului «Cathedral Plaza» şi să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei «Sf. Iosif»".

Sentinţa a fost atacată prin recurs.

Reprezentanţii MBD au declarat, în urmă cu câteva luni, că nu există nicio hotărâre de demolare a clădirii, în niciun litigiu în care compania este parte, subliniind: "Dacă într-adevăr o instanţă judecătorească s-a pronunţat cu privire la obligarea Primăriei Generale a Capitalei de a dispune anumite măsuri în legătură cu clădirea fără a cita măcar «Millennium Building Development», vom verifica circumstanţele în care o asemenea hotărâre judecătorească a putut fi emisă fără respectarea celui mai elementar drept la apărare al proprietarului clădirii".

Cazul "Cathedral Plaza" a fost des-chis în anul 2006, fiind deschis de ARCB la Tribunalul din Bucureşti. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul "Cathedral Plaza" a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Acum, pe rolul Instanţei se află peste zece procese, care au materii juridice diferite, dar vizează acelaşi lucru - desfiinţarea clădirii "Cathedral Plaza"

Construcţia controversatului imobil a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje din centrul Capitalei ridicându-se la 60 de milioane de euro.

După demararea lucrărilor, a fost suspendată autorizaţia de construire, ulterior, reprezentanţii dezvoltatorului anunţând, într-un comunicat de presă, că imobilul a fost vândut, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic. Aceştia au considerat că sentinţa Justiţiei este tardivă.

Municipalitatea a solicitat demolarea clădirii, în septembrie 2011, după care dezvoltatorul a anunţat, o lună mai târziu, că imobilul este des-chis pentru primirea chiriaşilor. Compania "Millennium Building Development" a înaintat, în ianuarie 2012, o plângere împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg. Firma reclama faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, prin care a fost anulată autorizaţia de construcţie a imobilului de lângă Catedrala "Sf. Iosif", "violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil". Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins solicitarea "Millennium Building Development", care are ca acţionar majoritar societatea "Willbrook".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional