Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

King Sturge susţine că preţurile proprietăţilor comerciale vor creşte în curând

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

Piaţa bucureşteană de birouri are acum chirii la nivelul anului 2006

Specialiştii grupului King Sturge susţin că piaţa imobiliară europeană oferă oportunităţi foarte bune de investiţii, dar pe o durată limitată. "În următoarele şase luni, preconizăm că preţul proprietăţilor comerciale de top din oraşele cheie ale Europei vor începe să crească, urmând trendul iniţiat deja în Londra. Până în primăvara anului 2010, investitorii care încă nu au achiziţionat proprietăţi vor fi ratat minimul pieţei", mai afirmă sursa citată, într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Bucureştiul are un stoc de spaţii de birouri estimat la 1,4 milioane mp. Cererea de spaţii de birouri în oraş a crescut semnificativ în ultimii ani, 2008 neconstituind o excepţie. În ciuda primelor semne de încetinire în activitatea ocupanţilor ce s-a produs la finele anului trecut, gradul de ocupare per total în cursul anului 2008 a atins un record de 255.000 mp. Piaţa chiriaţilor s-a redus în prima jumătate a acestui an, cu 30.000 mp ocupaţi în oraş. În ciuda anticipării revenirii cererii în cea de-a doua jumătate a anului, este foarte puţin probabil ca gradul de ocupare să ajungă la nivelul obţinut anul trecut, mai arată sursa citată.

Potrivit King Sturge, stocul de birouri în Bucureşti este încă foarte modest în comparaţie cu ţările învecinate şi multe construcţii noi au fost demarate în oraş. În ceea ce priveşte proiectele în dezvoltare, 300.000 mp sunt planificaţi să fie livraţi pe piaţă în 2009, cu 134.000 mp deja finalizaţi în primul semestru.

Procentul total de spaţii vacante în oraş a crescut semnificativ de la 4% la sfârşitul lui 2008 la un nivel actual de 10%, cu cele mai mari procente înregistrate în apropierea zonelor limitrofe ale oraşului, precum Pipera. Această creştere este alimentată de migrarea societăţilor către spaţii de birouri mai mici şi mai ieftine şi de creşterea stocului de spaţii finalizate. Se preconizează că procentul spaţiilor de birouri libere pentru oraş să crească la circa 10% până la sfârşitul anului 2009.

Condiţiile actuale de piaţă au cauzat scăderea nivelului chiriilor, având în vedere că proprietarii au fost forţaţi să agreeze chirii mai mici pentru a-şi păstra chiriaşii. Chiriile pentru spaţii de prim rang, care anul trecut s-au ridicat la 300 euro/mp/an, au scăzut anul acesta la 264 euro/mp/an, nivel înregis-trat în 2006. Mai mult, pe viitor se previzionează scăderi ale chiriilor pe termen scurt, cu o continuă creştere a stocului de spaţii vacante.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional