Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

LA ÎNCEPUT DE AN,Lipsa lichidităţilor a îngheţat piaţa imobiliară din Arad

PAULA BULZAN, ARAD Piaţa Imobiliară /

Tranzacţiile imobiliare sunt ca şi inexistente laînceput de an.

Tranzacţiile imobiliare sunt ca şi inexistente laînceput de an.

Începutul anului 2010 a găsit piaţa imobiliară din municipiul şi judeţul Arad "îngheţată", ceea ce i-a determinat pe vânzători şi dezvoltatori să ia unele decizii menite să ducă la încheierea de tranzacţii.

Astfel, pe fondul lipsei lichidităţilor, proprietarii au reînviat fenomenul schimburilor de apartamente. De asemenea, dezvoltatorii au redus, în unele cazuri, preţurile apartamentelor noi, astfel încât, acestea sunt scoase la vanzare cu aproape acelaşi preţ al apartamentelor vechi.

Prima lună a anului nu a adus modificări mari în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor faţă de sfârşitul anului 2009, însă, specialiştii nu exclud o afişare mai mică cu 10% de preţuri la apartamenete şi spaţii comerciale, faţă de anul trecut. "Cel mai probabil preţurile la apartamente vor fi mai mici în 2010 decât în 2009. Proprietarii vor face acest compromis pentru a vinde, pentru că în unele cazuri apartamentele sunt scoase la vânzare chiar şi de un an fără niciun rezultat", susţine Monica Radu, agent imobiliar în cadrul agenţiei Arad-imobiliare.

La începutul anului, din ofertele agenţiilor imboliare din Arad se observă că preţul pe metru pătrat al apartamentelor scade proporţional cu creşterea numărului de camere. Asta, pentru că apartamentele cu mai mult de două camere se vând foarte greu în sezonul rece din cauza cheltuielilor mari de întreţinere. Astfel, preţul mediu pe metru pătrat la apartamentele noi a fost mai mic decât la apartamentele vechi. Spre exemplu, în zona Podgoria, un apartament cu suprafaţa de 91 mp într-un condominium nou se vinde cu 604 euro pe metrul pătrat, în timp ce un apartement vechi, cu aceeaşi suprafaţă este scos la vânzare cu 684 euro pe metrul pătrat. De asemenea, un apartament într-un complex de blocuri noi în cartierul Micalaca, cu suprafaţa de 85,5 metri pătraţi se vinde cu 712 euro metrul pătrat, în timp ce un apartament vechi, cu o suprafaţă mai mică, în acelaşi cartier este scos la vânzare cu 647 euro pe metrul pătrat. Cele mai scăzute preţuri la apartamente se înregistrează în cartierul Aradul Nou, unde preţul pe metrul pătrat ajunge la 312 euro, negociabil.

În topul cererilor depuse la agenţiile imobiliare se situează schimburile. Astfel, există persoane dispuse să schimbe cartierul, să schimbe oraşul şi localitatea numai să reuşească să-şi cumpere un apartament. "Am un apartament cu o cameră în Arad şi aş dori să fac un schimb, în alt oraş, cum ar fi Pecica, şi să plătesc diferenţa. Nu am găsit nicio ofertă convenabilă, momentan", a declarat Radu Ionaşcu. Aces-ta a mai adăugat că ar fi dispus să se mute într-un carter periferic al Aradului dacă acest lucru i-ar permite să facă schimbul.

De asemenea, familiile de pensionari cu venituri mici sunt dispuse să schimbe apartmentele cu două şi trei camere cu garsoniere, unde cheltuielile de întreţinere sunt mici.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional