Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Licitatii trucate pentru marcaje rutiere

I.D. Investiţii /

Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii pentru trucarea unei licitatii organizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Valoarea totala a amendei se ridica la suma de 3 milioane lei.

Contractul prevedea lucrari de marcaje rutiere, longitudinale, transversale si diverse pe drumurile nationale din administrarea CNADNR.

Companiile sanctionate si valorile amenzilor sunt urmatoarele:

- Plastidrum - 1,56 milioane lei;

- Signature Semnalizare - 11.570 lei;

- Swarco Romania - 33.012 lei;

- Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH - 1,19 milioane lei;

- Eleftherios Kokkinakis LTD din Grecia - 209.330 lei.

Cele cinci companii au participat la licitatie in cadrul unor asocieri: Asocierea Plastidrum (S.C. Plastidrum S.R.L., S.C. Signature Semnalizare S.R.L.) si Asocierea Swarco (S.C. Swarco Romania S.R.L., Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH - Austria, Eleftherios Kokkinakis LTD - Grecia).

Intelegerea anticoncurentiala s-a realizat intre cele doua asocieri si a constat in coordonarea modului de actiune la procedura de achizitie publica. Asocierea Plastridrum trebuia sa castige licitatiile, iar asocierea Swarco sa asigure numarul minim, de doi participanti, necesar in cazul procedurii de licitatie deschisa.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei precizeaza:

"Cele doua asocieri s-au inteles asupra ofertelor pentru lotul 2 - Craiova si lotul 6 - Iasi:

Asocierea Plastidrum si-a adjudecat contractele, iar apoi le-a cesionat catre Asocierea Swarco. Intelegerile de acest tip denatureaza concurenta in cadrul procedurii de achizitie publica si conduc la o crestere a preturilor in detrimentul autoritatii contractante."

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional