Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Liviu Tudor mai dezvolta cladiri de birouri doar la cerere

A.D. Piaţa Imobiliară /

Novo Park.

Novo Park.

Omul de afaceri Liviu Tudor, prin compania Genesis Development, a finalizat in acest an investitii de 40 milioane euro in 4 cladiri din ansamblul de birouri Novo Park, situat pe Bd. Dimitrie Pompeiu din Bucuresti. Astfel, suprafata ansamblului a crescut cu aproximativ 35.000 mp, ajungand la 75.000 mp. 30% din suma investita a fost asigurata din surse proprii.

Desi terenul aferent ar permite dublarea suprafetelor de birouri din ansamblu, constructia unei noi cladiri nu va incepe decat la cererea pietei, respectiv atunci cand 80-90% din suprafata acesteia va fi preinchiriata, a declarat Liviu Tudor, presedintele Genesis Development.

In opinia sa, riscurile sunt in prezent prea mari pentru o dezvoltare speculativa, in contextul existentei unui stoc semnificativ de spatii de birouri libere in Bucuresti si in zona Dimitrie Pompeiu in particular.

Novo Park a realizat tranzactia de inchiriere a anului

Cele 7 cladiri care compun Novo Park sunt inchiriate in totalitate, pentru cel putin 4-5 ani. Recent, omul de afaceri a semnat cu compania HP prelungirea contractului de inchiriere cu 10 ani, pentru o suprafata de 26.000 mp. De altfel, aceasta ar putea reprezenta cea mai mare tranzactie de inchiriere a anului 2013.

Chiria practicata in ansamblu se situeaza intre 12 si 14 euro pe mp pe luna, la care se adauga taxa pentru serviciile administrative, de 3-3,5 euro pe luna si costul parcarii.

Investitii constante in reinnoirea spatiilor de birouri

Anul acesta, compania a mai investit 0,8 milioane de euro pentru crearea de noi facilitati, lucrari de infrastructura si peisagistica in cadrul proiectului Novo Park. Aceste investitii fac parte din programul de imbunatatire continua pe care Genesis Development il deruleaza atat in ansamblul din Dimitrie Pompeiu, cat si in West Gate, cel de-al doilea parc de birouri pe care Liviu Tudor il detine in vestul Bucurestiului.

"Investim permanent in spatii, instalatii si infrastructura, astfel incat cladirile noastre sa tina pasul cu vremurile si sa nu imbatraneasca niciodata", a afirmat Liviu Tudor.

In plus, toate cladirile din cele doua ansambluri detinute de Genesis Development sunt sau urmeaza sa fie certificate in sistem BREEAM, fapt ce le confera statutul de "cladiri verzi". Investitia in fiecare dintre cladiri s-a situat untre 15 si 20 de milioane de euro, la care s-au adaugat investitiile ulterioare pentru a obtine certificarea, cuprinse intre 1,5 si 3 milioane de euro per cladire.

Proprietarul Genesis Development se asteapta pentru acest an la venituri din inchirierea ansamblurilor similare celor din 2012, respectiv in jurul a 32 milioane de euro.

Compania mai are disponibili la inchiriere doar 3.000-4.000 de mp de birouri in ansamblul West Gate, inchiriat aproape in totalitate. Adiacent, Genesis Development a mai dezvoltat un campus universitar privat - West Gate Studios, cuprinzand aproape 1.000 de garsoniere si apartamente oferite spre inchiriere. Si acestea sunt in prezent inchiriate in totalitate.

Va mai dura 8-10 ani pana cand piata imobiliara isi va reveni

In opinia domnului Tudor, in urmatorii 8-10 ani, cat ar mai putea dura criza, este improbabila producerea unei schimbari semnificative pe piata imobiliara. "Dupa ce in 2008 piata a trecut printr-o criza de supradezvoltare imobiliara si supraevaluare a cladirilor si terenurilor, este firesc sa urmeze o perioada de revenire, in care bancile asteapta o recalibrare a pietei", adauga domnul Tudor.

Cu toate acestea, in perspectiva, Romania are un potential foarte mare deoarece piata este inca incipienta, prin urmare sunt multe de construit. Marile fondurile de investitii vor fi atrase de Romania in momentul in care agentiile internationale de rating vor imbunatati calificativul acordat tarii noastre, considera omul de afaceri.

Liviu Tudor este cunoscut pe piata imobiliara si ca fondator si presedinte al Asociatiei Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO). In acelasi timp, omul de afaceri este si vicepresedintele Federatiei Europene a proprietarilor de cladiri (EPF).

In total, omul de afaceri detine aproximativ 150.000 mp de spatii de birouri in cadrul celor doua ansambluri din Bucuresti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional