Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Livrarile spatii de birouri vor ramane scazute

I.D. Piaţa Imobiliară /

Catalina Jigman - Head of Office Department, CBRE Romania

Catalina Jigman - Head of Office Department, CBRE Romania

Cererea pe piata de birouri din Bucuresti in primul tirmestru din 2012 a fost de 45.000 mp, la un nivel similar cu aceeasi perioada a anului trecut si cu 42% mai mare fata de trimestrul anterior. Livrarile de spatii noi au fost cele mai scazute din ultimii ani, de doar 2.000 mp, potrivit unui raport lansat de consultantul imobiliar CBRE Romania.

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a inregistrat scaderi de la trimestru la trimestru, ramanand ridicata in special in zonele periferice, precum Pipera si in Est. O singura cladire de birouri a fost finalizata in acest trimestru, Barbu Vacarescu Office, cu o suprafata inchiriabila de 2.000 mp. Se asteapta ca pana la finele anului sa fie livrati 100.000 mp de noi spatii pentru birouri in Capitala, in proiecte cum ar fi AFI Business Park, Aviatorilor Business Plaza, Prezan OB, Unicredit HQ si ART Business Center 6.

"Cererea pe piata de birouri din Bucuresti este similara cu cea de anul trecut, insa nivelul livrarilor va fi scazut in acest an, cu 20% mai mic fata de 2011, si va continua sa fie redus comparativ cu anii anteriori", a declarat Catalina Jigman, Head of Office Department, CBRE Romania. "In primul trimestru al acestui an a fost finalizata o singura cladire, iar o parte dintre proiectele anuntate depind de activitatea de pre-inchiriere. Fara astfel de tranzactii si cu o rata de neocupare ce inregistreaza scaderi graduale, nivelul chiriei ar putea inregistra o usoara crestere, pachetele de gratuitati ar putea fi diminuate, iar flexibilitatea proprietarilor in renegocierea contractelor existente sa fie redusa"", a adaugat Catalina Jigman.

Cele mai multe tranzactii au fost incheate in nordul Capitalei

Activitatea de tranzactionare in trimestrul 1 2012 a insumat 49.000 mp, iar cererea reprezinta 91%, cu 45.000 mp tranzactionati, in timp ce 9% reprezinta tranzactiile de renegociere si/sau reinnoire a termenilor contractuali. Cererea de tranzactionare a fost impartita intre tranzactii de relocare (40%), extinderi (10%) si o tranzactie de pre-finalizare (50%).

Zona de Nord a Capitalei a inregistrat cele mai multe tranzactii de inchiriere (61% din totalul cererii), urmata de Centru (15%) si CBD (8%). Cele mai active companii in trimestrul 1 au fost cele din sectorul financiar (52% din totalul cererii) si cele din sectorul serviciilor profesionale (24%).

Se estimeaza cresteri usoare ale chiriilor in urmatoarele trimestre

Chiria zonelor prime a ramas stabila la valoarea de 19,5 euro/mp/luna, iar chiria de baza este neschimbata in aproape toate zonele. Se estimeaza ca aceasta ar putea creste usor in trimestrele viitoare in spatiile centrale avand in vedere nivelul scazut al livrarilor si rata de neocupare de aproximativ 6% pentru cladirile de birouri clasa A situate in CBD. in functie de durata contractului si de puterea de negociere, chiriile nete efective pot atinge valori cu 20% mai mici fata de chiria de baza, datorita pachetelor oferite de proprietari, precum luni gratuite sau contributii ale acestora la costurile de amenajare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional