Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Londra rămâne cea mai scumpă piaţă de birouri din lume

V.B. Piaţa Imobiliară /

Zona West End din Londra a rămas cea mai scumpă piaţă de birouri din lume, deşi Asia a continuat să domine sectorul celor mai scumpe spaţii de birouri, reprezentând 3 dintre primele 5 pieţe, potrivit studiului semestrial asupra pieţei globale de spaţii de birouri "prime", realizat de CBRE.

Cea mai mare rată de creştere a chiriilor se înregistrează în regiunea Americilor, unde piaţa imobiliară continuă să se îmbunătăţească semnificativ. În ansamblu, 5 dintre cele 10 pieţe cu cea mai rapidă creştere a costurilor de ocupare se află în SUA.

Costurile totale de ocupare înregistrate în zona West End, de 180,5 euro/mp/lună, au plasat Londra pe primul loc în topul celor mai scumpe spaţii de birouri. Hong Kong (zona Centrală) se află pe a doua poziţie, cu costuri totale de ocupare de 157 euro/mp/lună. Beijing, cu Finance Street (126,25 euro/mp/lună) şi Central Business District (CBD) (122 euro/mp/lună), precum şi Moscova (113 euro/mp/lună) ocupă următoarele 3 poziţii din clasament.

Phillip Howells, Director Executiv al diviziei Central London din CBRE, a declarat: "Deficitul de spaţiu, combinat cu cererea în creştere, a determinat evoluţia ascendentă a costurilor de închiriere în zona West End a Londrei. Date fiind costurile ridicate de închiriere a spaţiilor < prime > în această piaţă şi cererii constante pentru spaţii de birouri, anticipăm o creştere mai puternică a ratei de închiriere până la finalul acestui an".

Costurile globale de ocupare pentru spaţiile de birouri "prime" au crescut de la an la an cu 2,3%, cele mai semnificative creşteri fiind înregistrate în regiunea Americilor (3,3%) şi Asia-Pacific (2,9%). Prin contrast, regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) a înregistrat o creştere anuală minoră, de doar 0,1%. Rezultatele regionale sunt în concordanţă cu tendinţele economice recente, anul trecut economia americană fiind mai puternică decât cea a regiunii EMEA. Dacă Asia Pacific a prezentat cea mai mare creştere economică dintre cele 3 regiuni, numărul mare de proiecte de birouri de aici a început să pună presiune asupra costurilor pe pieţe-cheie, se mai arată în studiul CBRE.

"Deşi ocupanţii continuă să fie atenţi la costuri, cererea pentru spaţii de birouri < prime > se află în creştere, fapt ce considerăm că va determina şi creşterea costurilor de ocupare în ultima parte a anului".

CBRE urmăreşte costurile de ocupare pentru spaţii de birouri prime în 126 de pieţe din întreaga lume. Dintre primele 50 cele mai scumpe pieţe, 21 se află în EMEA, 20 în Asia Pacific şi 9 în regiunea Americilor.

Alte pieţe din regiunea EMEA în primele 10 cele mai scumpe spaţii de birouri sunt Moscova (113euro/mp/lună), Londra (100 euro/mp/lună) şi Paris (81 euro/mp/lună).

Atât Palma de Mallorca (Spania), cât şi Lyon (Franţa) au consemnat scăderi majore în costurile de ocupare pentru spaţii de birouri "prime", respectiv 13% şi 10,8% , în decursul ultimelor 12 luni, ca urmare a crizei din zona euro.

Richard Holberton, Senior Director al diviziei de cercetare EMEA din CBRE, a opinat: "EMEA este o regiune interesantă. Aici, se găsesc patru din 10 cele mai scumpe pieţe de birouri, inclusiv cea mai scumpă din lume şi două dintre cele cinci pieţe cu cea mai mare creştere. Totodată, aici se află trei dintre pieţele cu cele mai mari descreşteri. Asta arată că piaţa de birouri din regiune este foarte diversă, reflectând un un ritm inegal de revenire din criza datoriilor europene, care afectează pieţele de 6 ani".

Cercetarea asupra costurilor de ocupare pentru spaţiile de birouri prime (The Prime Office Occupancy Costs) a fost realizat pentru 126 de oraşe din întreaga lumere. Ultimul studiu furnizează date despre chiriile şi costurile de ocupare pentru spaţii de birouri de la data de 31 martie 2014. Topul celor mai mari schimbări anuale se bazează pe costurile de ocupare în moneda locală, în timp ce topul celor mai scumpe se realizează în baza costurilor de ocupare în dolari americani/mp/an. Cifrele din acest raport se referă la costurile de ocupare, respectiv chirie, împreună cu taxe locale şi taxe de servicii. Totodată, acestea au fost ajustate pentru a reflecta metodele de măsurare diferite de la o piaţă la alta. Din cauza schimbărilor în metodologie, comparaţiile cu cifre din rapoartele anterioare nu sunt valabile.

CBRE Group, companie listată la S&P 500, cu sediul central în Los Angeles, este o firmă de servicii comerciale imobiliare (conform veniturilor din anul 2013). Compania are aproximativ 44.000 de angajaţi (excluzând afiliaţii) şi deserveşte proprietarii de active imobiliare, investitorii şi chiriaşii prin cele peste 350 de birouri din întreaga lume (excluzând afiliaţii). CBRE oferă consultanţă strategică şi executorie pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietăţilor şi altor facilităţi, consultanţă în materie de credite ipotecare, estimare şi evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investiţiei, precum şi cercetare şi consultanţă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional