Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MARIUS DRAGNE, XELLA ROMÂNIA:"Piaţa de zidărie va înregistra un avans mai mare de 5% în acest an"

Materiale /

"Piaţa de zidărie va înregistra un avans mai mare de 5% în acest an"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa de zidărie a înregistrat un avans uşor în 2015, indiferent dacă vorbim despre produse tip BCA sau despre zidăria ceramică, iar avansul pieţei va fi mai mare de 5%, în acest an, ne-a declarat Marius Dragne, CEO al Xella România, filială a producătorului german de materiale de zidărie cu acelaşi nume.

    Potrivit sursei citate, 2015 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru anumite regiuni din ţară, pe segmentul rezidenţial, iar datele statistice raportate pentru regiunea Bucureşti-Ilfov indică rezultate chiar mai bune decât cele înregistrate în 2008.

    "Piaţa de zidărie - BCA sau cărămidă - are nevoie de o perioadă de maturizare. Sperăm că vom asista la o fază de regândire a politicilor de dezvoltare în care preţurile vor fi stabilite cât mai realist şi fără să afecteze calitatea produselor şi serviciilor oferite", ne-a mai spus domnul Dragne.

    Reporter: Cum a evoluat anul trecut piaţa de zidărie BCA ca volum şi ca valoare?

    Marius Dragne: Estimăm că piaţa de zidărie a înregistrat un avans uşor în 2015, indiferent dacă vorbim despre produse tip BCA sau despre zidăria ceramică. Datele noastre indică un avans al pieţei mai mare de 5%. Pentru piaţa de construcţii a fost cel mai bun an din 2009 până acum. Evoluţia pozitivă înregistrată este un semnal că piaţa începe să se aşeze. Activitatea pe acest segment a fost una susţinută, chiar efervescentă în unele momente, susţinută în mare parte de programul Prima Casă. Ne aşteptăm la menţinerea acestui trend uşor pozitiv în 2016. Multe dintre proiectele care au livrat locuinţe noi în piaţă sunt proiecte în etape, iar aici vor fi livrate locuinţe şi în anii următori.

    Reporter: Ce tendinţe noi aţi remarcat pe piaţa materialelor termoizolante?

    Marius Dragne: Eficienţa energetică are o importanţă mai mare, atât datorită conştientizării nevoii din partea consumatorilor, cât şi ca urmare a presiunii exercitate de atingerea obiectivelor europene din acest domeniu.

    Încep să se obţină din ce în ce mai multe certificări energetice avansate şi pe segmentul rezidenţial. Până în acest moment sunt 14 proiecte rezidenţiale din piaţă cu 4.300 de locuinţe care au obţinut sau sunt în curs de obţinere a unor certificări verzi. YTONG este în acest moment furnizor de soluţii de zidărie recomandat pentru construcţia de clădiri rezidenţiale verzi, în urma recunoaşterii obţinute din partea Consiliului Român pentru Clădiri Verzi. O altă tendinţă prezentă pe segmentul rezidenţial ţine de regândirea spaţiului. Credem că noile construcţii vor avea un raport mai bun între spaţiul construit şi cel util. Stilul de viaţă al consumatorilor s-a schimbat mult în ultimii ani. La fel, există schimbări importante în componenţa familiilor, aspect care va influenţa direct piaţa rezidenţială din marile centre urbane.

    Reporter: Care credeţi că vor fi principalele motoare de creştere ale pieţei construcţiilor în următorii trei ani?

    Marius Dragne: Anul 2015 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru anumite regiuni, cel puţin pe segmentul rezidenţial. Datele statistice raportate pentru regiunea Bucureşti-Ilfov indică rezultate chiar mai bune decât cele înregistrate în 2008. Multe proiecte au fost demarate anul trecut şi vor continua în 2016. De asemenea, au fost mulţi cumpărători care au optat pentru proprietăţi aflate în faza de construcţie. Aceştia se vor muta şi vor face recepţia anul acesta. Toate aceste date indică un uşor avans al pieţei de construcţii şi în 2016. Credem că investiţiile private vor reprezenta motorul pieţei şi în anii care urmează. Sectorul rezidenţial va rămâne un pilon principal de dezvoltare al pieţei, pe un trend ascendent ţinând cont că nevoia de locuinţe noi este încă la un nivel ridicat în România. Un aport important va veni şi din zona dezvoltărilor de birouri şi spaţii comerciale, acolo unde dezvoltatorii au acces la date despre ultimele noutăţi în materie de construcţii şi activează pe o piaţă concurenţială în care calitatea unei construcţii face diferenţa în atragerea celor mai importanţi chiriaşi.

    Reporter: Care au fost cele mai comercializate produse de către Xella România, în 2015? În ce zone ale ţării aţi înregistrat cele mai multe comenzi?

    Marius Dragne: În mod tradiţional, cele mai efervescente regiuni sunt cele cu un nivel superior al veniturilor. Bucureştiul a fos o piaţă dinamică, dar la fel au fost şi Cluj Napoca, Braşov, Timişoara, Constanta, Bacău sau Iaşi.

    Observăm la nivel de piaţă o creştere a ponderii pe care o are oferta de apartamente noi care se adresează clasei medii şi superioare. YTONG a fost una dintre soluţiile alese în multe proiecte cu o bună poziţionare în piaţă. Proiectele construite cu YTONG au obţinut mai uşor certificări energetice superioare, iar protecţia asigurată la frig, foc, cutremure au contribuit în câştigarea încrederii clienţilor. De exemplu, proiectele rezienţiale din Bucureşti care au folosit YTONG sunt foarte bine poziţionate din punct de vedere valoric. Mă gândesc la proiecte precum The Park Apartments, Seasons Primăverii, Metro City sau City Point. La fel se întâmplă şi în oraşe precum Braşov, Bacău sau Iaşi.

    Reporter: Ce prognoze aveţi pentru sectorul construcţiilor în 2016?

    Marius Dragne: În 2016 mizăm pe un avans uşor al pieţei, dar ne aşteptăm ca avansul să fie puţin mai temperat comparativ cu anul precedent. Cel mai probabil, în prima jumătate de an va continua dinamica din 2015, cu o uşoară încetinire în următoarele 6 luni, în funcţie de evoluţia macroeconomică şi stabilitatea politică din România.

    Reporter: Care sunt estimările dumneavoastră în privinţa vânzărilor companiei în 2016?

    Marius Dragne: În 2015 am făcut paşi importanţi în procesul de consolidare a business-ului local. Cifra de afaceri Xella Ro este pe una trend ascendent, în acord cu obiectivele pe care ni le-am setat. Ne dorim ca evoluţia din 2016 să fie una similară celei din 2015, iar evoluţia pozitivă să continue, susţinută de încrederea pe care o primim zi de zi din partea clienţilor noştri.

    Reporter: Cum au evoluat preţurile pentru piaţa de BCA în 2015 şi ce estimări aveţi pentru acest an?

    Marius Dragne: Piaţa de zidărie - BCA sau cărămidă - are nevoie de o perioadă de maturizare. Sperăm că vom asista la o fază de regândire a politicilor de dezvoltare în care preţurile vor fi stabilite cât mai realist şi fără să afecteze calitatea produselor şi serviciilor oferite.

    Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare ale Xella România în 2016?

    Marius Dragne: Ne propunem să avem continuitate în procesul de consolidare a businessului din Româ-nia, să răsplătim prin activitatea noastră încrederea primită în relaţia cu partenerii actuali şi să răspundem cu succes nevoilor consumatorilor români.

    Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa rezidenţială de la noi după ce Legea dării în plată va intra în vigoare?

    Marius Dragne: Guvernul României a luat nişte măsuri care vor influenţa pozitiv piaţa rezidenţială. Mă gândesc, în special, la creşterea plafonului pentru aplicarea TVA-ului de 5%, măsură care poate favoriza tranzacţiile cu apartamente mai spaţioase, dar şi reducerea TVA-ului la 20%. Este important ca autorităţile să ia măsuri care să stimuleze creşterea economică şi să uşureze accesul la creditare. Construcţiile au avut o evoluţie bună în 2015, segmentul rezidenţial fiind un pilon care a jucat un rol central în această direcţie. Dezvoltările rezidenţiale pun în mişcare o piaţă importantă. Nu cunoaştem încă forma finală a acestei legi şi este prematur să comentăm efectele legii până nu cunoaştem toate detaliile acesteia. Ceea ce ştim este că România are nevoie de predictibilitate şi de programe de susţinere a construcţiei de locuinţe noi ca motoare reale de creştere a pieţei de constructii în ansamblul ei.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional