Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MIERCUREA CIUCPUG-ul revizuit va limita înălţimea noilor construcţii

F.A. Locuinţe /

PUG-ul revizuit va limita înălţimea noilor construcţii

Autorităţile locale doresc să conserve aspectul peisagistic deosebit al oraşului pentru a putea atrage cât mai mulţi turişti în viitor

Primăria Miercurea Ciuc va elabora un nou Plan Urbanistic General (PUG) al oraşului. Lucrarea urmează să fie scoasă la licitaţie în luna octombrie a acestui an. "PUG-ul va conţine o serie de prevederi clare pentru transformarea oraşului într-o destinaţie turistică importantă", ne-a precizat doamna Kakasi Zsuzsa, arhitect şef al Municipiului Miercurea Ciuc.

Spre deosebire de alte municipii reşedinţă de judeţ, Miercurea Ciuc nu duce lipsă de terenuri. Aici creşterea urbană se manifestă mai mult pe orizontală. Dacă în 1990 intravilanul municipiului era de 1.539 de hectare, în 1999 a ajuns la 1.652 de hectare, iar acum are 1.784 de hectare.

Dorinţa administraţiei din Miercurea Ciuc este să păstreze tendinţa de extindere. "Dorim să conservăm aspectul peisagistic deosebit al oraşului pentru a putea atrage cât mai mulţi turişti în viitor", ne-a spus Kakasi Zsuzsa. Astfel, prin noul PUG se vor impune mai multe restricţii pentru construcţiile noi. În primul rând, regimul de înălţime va fi limitat la maxim şase niveluri peste parter. Investitorii vor trebui să respecte anumiţi indici urbanistici pentru construcţiile noi, astfel încât oraşul să nu devină înghesuit şi să aibă multe spaţii verzi.

O altă prevedere din noul PUG se referă la delimitarea clară a rezervaţiilor arhitecturale peisagistice şi istorice. Astfel se va căuta să fie revitalizate numeroase izvoare de apă minerală care există în oraş, dar care au fost astupate în vremea sistematizării din anii "70-"80. Vor fi eliminate unele disfuncţionalităţi apărute în urma inserării haotice în oraş a unor zone agro-industriale concretizate în sere şi agromecuri.

Noile reglementări urbanistice vor urmări conservarea zonei istorice, unde se evidenţiază monumente de valoare precum Cetatea Secuiască, clădirile Primăriei, Tribunalului sau cele ale actualului spital ORL. Zona de protecţie centrală, ansamblul arhitectural şi peisagistic Dealul Şumuleu, conţine şi aria pietonală a străzilor Petoffy şi Coşbuc. "În trecut, zona era mai întinsă, dar în epoca dinainte de 1989, s-a demolat cam 80% din oraşul vechi, astfel încât, în afara celor câteva clădiri existente nu au mai rămas de protejat decât rezervaţiile peisagistice", ne-a precizat arhitectul şef din Miercurea Ciuc.

Astfel, în afara zonei centrale, se mai remarcă drept zone protejate rezervaţia naturală dinspre Jigodin-băi. De altminteri, în rezervaţia naturală de interes local de la Jigodin, se impun unele măsuri de protecţie pentru că acolo există o efervescenţă a construcţiei de case noi.

Locuitorii din Miercurea Ciuc preferă casele

În Miercurea Ciuc se construiesc în special case şi mai puţin blocuri. În afară de un ansamblu rezidenţial de blocuri (Fortuna Park) şi a două blocuri ANL date în folosinţă în 2004, la finele lunii august nu mai erau în execuţie decât alte două imobile cu locuinţe colective, construite tot de ANL. Anual, primăria eliberează circa 90-100 de autorizaţii de construire pentru locuinţe noi.

Zonele preferate de localnici pentru construirea de case sunt către est la ieşirea spre Minsentea şi la nord către Ciceu-Siculeni. Zonele de nord şi de nord-est sunt şi cele unde se găsesc cele mai bune terenuri pentru construcţii. "Terenul este foarte variat şi ridică numeroase probleme de fundare. Dacă de la nord-est şi până în zona Gării terenurile sunt pretabile construcţiilor, în alte zone, imobilele necesită fundaţii de adâncime, iar unele terenuri sunt stâncoase ori cu argilă nisipoasă", ne-a explicat doamna Zsuzsa.

Va rămâne o singură zonă industrială

Partea industrială este slab dezvoltată în Miercurea Ciuc. Noul PUG va prevede o singură zonă de acest tip, în vestul oraşului. Vechea zonă industrială est va fi refuncţionalizată. Acolo se şi construieşte un mall cu o suprafaţă de peste 2,4 hectare, pe locaţia fostei fabrici de tractoare. Şi funcţiunile comerciale sunt în plină dezvoltare mai ales în zona de la ieşirea spre Odorheiul Secuiesc, unde s-au construit recent mai multe show-room-uri.

Primăria încurajează construcţiile în scop turistic

Miercurea Ciuc este polul frigului din ţara noastră şi ar putea deveni capitala sporturilor de iarnă. Atât administraţia publică din municipiul de reşedinţă a Judeţului Harghita, cât şi investitorii privaţi sunt interesaţi în dezvoltarea funcţiunilor cu scop turistic. Astfel că, cele mai multe construcţii noi apărute în oraş dar şi în staţiunile aferente (Jigodin-băi, Harghita-Băi şi Sâncrăieni) sunt pensiuni şi hoteluri. Lipsesc, însă, unele facilităţi aferente sporturilor de iarnă. Pârtiile de schi sunt prea puţine şi necesită o dezvoltare substanţială.

Arhitectul şef din Miercurea Ciuc sus-ţine: "Capacitatea de cazare este suficientă raportat la afluxul de turişti care există în prezent. Însă, în perspectiva atingerii acelui vis de a organiza jocurile olimpice de iarnă, capacitatea de cazare este foarte departe de a satisface o asemenea nevoie". În toată zona nu există decât un singur hotel de 4 stele, a mai spus domnia sa.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional