Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Mortare şi adeziviProducţia de mortare uscate şi adezivi este mai mică cu un sfert decât în 2008

F.A. Materiale /

Producţia de mortare uscate şi adezivi este mai mică cu un sfert decât în 2008

Anul acesta producţia de mortare uscate şi adezivi a scăzut cu 25-28% faţă de anul trecut, scădere strâns legată de situaţia de pe piaţa construcţiilor: "Piaţa a căzut, se fac mai mult lucrări de interior în lipsa construcţiilor noi", apreciază domnul Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din Româ-nia (APMCR). Domnia sa consideră că efectele crizei financiare s-au resimţit şi în sensul modificării preferinţelor de consum. Astfel, cererea s-a orientat spre produsele cu preţ redus, iar producătorii s-au adaptat la această tendinţă a pieţei, operând scăderi de preţuri.

Dorinţa de a reduce preţurile la materialele de construcţie nu ar trebui să genereze probleme în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor, atât timp cât se respectă calitatea minimală impusă prin agrementul tehnic al produselor. Implementarea unui nivel calitativ superior agrementului rămâne la latitudinea fiecărui producător şi ţine mai mult de aspectul de marcă sau de imaginea pe care vrea să o aibă respectiva societate pe piaţă, explică domnul Georgescu.

Producţia este destinată pieţei interne

Producţia de mortare uscate şi adezivi este orientată spre piaţa internă. Dacă anul trecut exporturile nu au avut o pondere mare, anul acesta sunt "insig-nifiante", deoarece sunt condiţionate de raportul preţ-volum. Astfel, nu ar putea fi exportate aceste produse grele decât la maxim 30-40 km în jurul graniţei, mai departe nu ar mai fi competitiv în ceea ce priveşte costurile de trans-port, argumentează domnul Georgescu.

Trei jucători domină piaţa

În opinia domnului Georgescu, producţia de mortare uscate şi adezivi din România este structurată pe trei categorii de producători, în funcţie de cantitatea realizată. Astfel, în prima categorie, sunt companiile mari al căror sistem de distribuţie acoperă toată suprafaţa ţării şi care cumulat reprezintă 75 - 80% din piaţă, (între care Baumit şi Henkel).

În al doilea eşalon sunt companiile medii, care deşi au distribuţie la nivel naţional, nu acoperă toată ţara şi se axează preponderent pe anumite regiuni. În această categorie pot fi incluse companii precum Gabbro (Ceradez), Ital Kol sau Baulinie. În al treilea rând sunt producătorii mici, locali.

Piaţa nu se va stabiliza mai devreme de luna mai 2010

În perspectivă, pe piaţa de mortare uscate şi adezivi vor mai fi probleme în prima parte din 2010, în sensul că se va menţine tendinţa de scădere a pieţei. "Important este ca piaţa să se stabilizeze. Dacă lucrurile merg bine, aceasta ar putea avea loc prin luna mai din 2010. După, ar putea fi continuat ciclul printr-o creştere. Acest lucru este însă determinat de reluarea construcţiilor şi nu atât cele de infrastructură, unde nu intră cantităţi semnificative, ci mai ales adiacente infrastructurii, respectiv clădiri. Şi acest fapt ţine, la rândul său, de banii disponibili la beneficiari, respectiv de creditele pe care le pot accesa", consideră preşedintele APMCR

"Nu ar fi pentru prima dată când băncile nu mai sunt interesate să acorde credite pe piaţă deoarece preferă să împrumute statul. Probabil că acelaşi lucru se va repeta şi acum, iar băncile vor începe să acorde credite doar în momentul în care se va stabiliza problema împrumuturilor externe ale statului", conchide domnul Claudiu Georgescu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional