Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MTI va investi masiv in urmatorii ani in autostrazi, canale navigabile si metrou

A.D. Investiţii /

Anca Boagiu, ministrul transporturilor si infrastructurii.

Anca Boagiu, ministrul transporturilor si infrastructurii.

In 2013 vor fi finalizati 434 km de autostrazi aflati acum in executie, in valoare de aproape 4,1 miliarde euro. In plus, este in curs de semnare contractul pentru cei 25,6 km ai tronsonului de autostrada Timisoara-Lugoj, in valoare de aproximativ 134 milioane euro. Alti 111,4 km sunt in curs de licitare, lucrarile fiind evaluate la 1,1 miliarde euro, a declarat Anca Boagiu, ministrul transporturilor si infrastructurii cu ocazia prezentarii bilantului anual.

In 2011 au fost finalizate lucrarile la 68 km de autostrada si au fost reabilitati 489,5 km de drumuri nationale.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) are in executie sau in procedura de licitatie 18 variante de ocolire, totalizand 263,6 km, in valoare de 647 milioane euro. 5 obiective au fost finalizate in acest an, cu o lungime cumulata de 44,4 km, in urma unei investitii de 165 milioane euro.

In ceea ce priveste calea ferata, anul acesta MTI a finalizat reabilitarea si a pus in exploatare 230 km (Predeal - Bucuresti - Constanta) din coridorul IV. De asemenea, au fost semnate contracte de executie pentru reabilitarea a 14 gari si 5 tuneluri de cale ferata.

In 2012 va fi finalizata extinderea terminalului plecari de la aeroportul Otopeni

Pe segmentul de aviatie, MTI a finalizat in anul acesta extinderea terminalului finger al Aeroportului "Henri Coanda" - Otopeni, investitie totalizand 60 milioane euro si a inceput in luna iulie lucrarile de extindere a terminalului plecari din cadrul aceluiasi aeroport. Investitia este de 62 milioane euro, iar finalizarea este prevazuta pentru iulie 2012.

Tot in acest an a inceput si reamenajarea corpului "C" de la Aeroportul "Aurel Vlaicu" - Baneasa. Proiectul va fi finalizat in februarie 2012, a mentionat ministrul transporturilor.

Bucurestiul va deveni port la Dunare

Proiectele pe transporturi navale sunt subsumate "Strategiei Dunarii". Astfel, printre cele mai mari investitii pe care MTI isi propune sa le finalizeze pana in anul 2020 se numara lucrarile la canalul Dunare - Marea Neagra (investitie de 334 milioane euro) si Canalul Poarta-Alba-Midia Navodari (309 milioane euro), finantate prin Programul Operational Sectorial Transport. In prezent lucrarile sunt in derulare.

Pana in anul 2025 urmeaza ca raurile Arges si Dambovita sa fie amenajate pentru navigatie in cadrul proiectului Canalului Dunare-Bucuresti, pentru care in prezent se reactualizeaza studiul de fezabilitate, a precizat doamna Boagiu.

Ministerul a inceput si lucrarile pentru apararea de maluri pe Canalul Sulina pe 15 km (in valoare de 24,64 milioane euro). Incepand cu anul 2012 se va realzia studiul de fezabilitate pentru inca 50 km, cu o valaore de 136,4 milioane si termen de finalziare anul 2020.

De asemenea sunt in derulare lucrarile de imbunatatire a conditiilor de navigatie pe Dunare in sectorul Calarasi-Braila. Valoarea acestora este de 47,8 milioane euro, cu finalizare in 2013.

MTI deruleaza lucrari pentru un nou pod rutier peste Canalul Dunare - Marea Neagra, la km 0+540. Finalizarea este prevazuta pentru anul viitor, iar valoarea lucrariloe este de 46,5 milioane euro.

Un al doilea pod se va fi construit in zona Portului Constanta Sud peste canalul de legatura in zona fluvio-maritima. In prezent se reactualzieaza studiul de fezabilitate. Valoarea proiectului este de 36,2 milioane euro, iar finalizarea este prevazuta pentru anul 2015.

Un alt proeict major al ministerului vizeaza finalizarea digului de larg din Portul Constanta.

In prezent se desfasoara licitatia pentru atribuirea lucrarilor de executie, estimate la 147,1 milioane euro si cu termen de finalizare anul 2014.

Doua magistrale de metrou in lucru, doua in pregatire

Ministrul transporturilor are planuri mari si pentru dezvoltarea retelei de metrou din Bucuresti. Astfel, in prezent se elaboreaza proiectele tehnice preliminare si caietele de sarcini in vederea inceperii lucrarilor de executie a structurii statiilor si tunelelor pe segmentul Parc Bazilescu - Lac Straulesti (magistrala 4), proiect cu o valoare estimata la 230 milioane euro. Aceasta dupa ce in august 2011 au fost inaugurate doua noi statii de metrou, respectiv Jiului si Parc Bazilescu.

In 2011 au fost initiate investitiile la Magistrala 5 - Drumul Taberei-Pantelimon, cu o valoare totala de 1,47 miliarde euro. Interventiile au demarat pe sectiunea Drumul Taberei - Universitate (de 720 milioane euro), prin realizarea lucrarilor de structura pe tronsonul Raul Doamnei - Eroilor, respectiv a statiei si depoului Valea Ialomitei. Proiectul mentionat are o valoare de aproximativ 274 milioane euro, a spus ministrul transporturilor.

A doua sectiune a magistralei, Universitate - Pantelimon, va presupune o investitie de 750 milioane euro. In prezent sunt in curs de elaborare proiectele tehnice preliminare si urmeaza sa fie contractate lucrarile de structura.

Pentru magistrala 6 - Otopeni au fost contractate serviciile de consultanta si se estimeaza ca pana in trimestrul al III-lea al anului 2012 vor fi elaborate caietele de sarcini pentru executia lucrarilor de structura, tunele si statii. Valoara totala a investitie este de aproximativ 950 milioane euro.

In privinta magistralei 7 - Bragadiru - Voluntari - care va fi realziata prin parteneriat public-privat, MTI a licitat serviciile de consultanta pentru elaborarea studiului de fezabilitate, ce urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul trimestrului II din 2012, dupa care vor incepe negocierile pentru desemnarea partenerului privat.

Valoarea totala a contractelor cu fonduri europene derulate prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a ajuns la 1,78 miliarde euro in 2011, de la aproximativ un miliard de euro in anul precedent. In acelasi timp rambursarile au crescut de la 16 milioane euro in 2010, la 330 milioane euro prezent.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional