Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Nivel record de reinnoire a contractelor pentru spatii logistice

A.D. Piaţa Imobiliară /

Nivel record de reinnoire a contractelor pentru spatii logistice

Primul semestru al anului a adus un nivel record de contracte de reinnoire pentru inchirierea spatiilor logistice si de depozitare moderne, respectiv 80.000 mp. Aceasta reprezinta cea mai mare valoare inregistrata pana acum pe piata din Romania.

Acest record se datoreaza numarului mare de contracte semnate pe o durata de cinci ani in 2008-2009, care ajung la expirare in aceasta perioada, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.

Activitatea totala de tranzactionare pe segmentul logistic si de depozitare a ajuns in primele 6 luni la 153.000 mp, cel mai mare nivel din primul semestru din 2011. Numai in zona Bucurestiului, tranzactiile au insumat 99.400 mp.

"In ultimele sase luni au fost realizate 24 de tranzactii cu o suprafata medie de 6.400 mp. Bucurestiul a inregistrat cea mai mare parte a tranzactiilor, urmat de Timisoara si Ploiesti. Desi Capitala va continua sa fie regiunea cea mai activa din perspectiva cererii si a activitatii totale de tranzactionare, estimam ca zonele de Centru si cea de Vest ale tarii se vor consolida ca zone atractive in mod egal pentru chiriasi si dezvoltatori", a declarat Marian Orzu, director departament Industrial si Logistica, CBRE Romania.

Totusi, stocul de spatii logistice si de depozitare moderne a ramas la acelasi nivel ca cel de la finalul anului trecut, 980.000 mp, intrucat nu s-au livrat spatii noi in primele sase luni din 2013. Acest stoc este impartit in 26 de parcuri logistice, localizate in special in jurul Capitalei, cu o suprafaţă inchiriabila medie de peste 37.000 mp. Un număr limitat de proiecte sunt dezvoltate şi în diverse zone din ţară, de către companii internaţionale şi locale precum Graells&Llonch (Turda), VGP (Timişoara) sau Tester (Iasi).

"Unul dintre cele mai active sectoare este cel auto, cu fabrici operationale in mai multe zone ale tarii. Spre exemplu, in judetul Alba, s-au inregistrat investitii noi facute de companii precum Daimler AG, Bosch si VCST Automotive. Alte investitii de acest tip sunt realizate de Leoni la Arad, de MGI Coutier la Timisoara, Autoliv si Preh la Brasov si de Draexlmaier la Satu Mare si Codlea", a adaugat Marian Orzu.

Rata de neocupare a spatiilor logistice si de depozitare din Romania se situeaza la aproximativ 14%, iar chiria pentru cele mai bune spatii a ramas stabila la 4 euro pe mp pe luna. Diferentele intre chiria ceruta si cea neta pot ajunge pana la 3-5%, in functie de nivelul facilitatilor acordate de proprietar chiriasilor.

"Chiria prime pentru spatii logistice de dimensiuni mici aflate in Bucuresti va scadea usor pentru o scurta perioada de timp, in conditiile unei competitii mai ridicate pe acest segment de piata. Totusi, estimam ca, pentru spatiile de peste 5.000 mp, chiria va creste usor in viitorul apropiat, intrucat numarul spatiilor de acest tip disponibile in prezent este limitat", a mai declarat Marian Orzu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional