Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Noile construcţii iniţiate de primărie vor rezolva în totalitate problema locuinţelor sociale

F.A. Locuinţe /

Noile construcţii iniţiate de primărie vor rezolva în totalitate problema locuinţelor sociale

În Arad, anul acesta au fost predate, în luna august, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) un număr de 128 de apartamente. Construcţia blocurilor a fost finanţată de ANL, iar Primăria Municipiului Arad a asigurat, din bugetul local, realizarea reţelelor de utilităţi în zonă. Valoarea finanţării ANL se ridică la 16,2 milioane lei, iar pentru realizarea utilităţilor, bugetul local a acordat suma de 4,28 milioane lei.

Un alt grup de blocuri ANL pentru tineri, cu încă 128 de apartamente, va fi construit în aceeaşi zonă, studiile de fezabilitate fiind deja aprobate. Practic, va fi realizat un microcartier, explică doamna Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

În aceeaşi zonă au mai fost construite şi 150 de apartamente de către dezvoltatori privaţi, după achiziţionarea terenului de la primărie.

În Arad, au mai fost finalizate prin ANL 48 de apartamente în 2003 şi încă 48 în 2006.

Primăria municipiului Arad a lansat, începând din 2005, un program de investiţii pe termen mediu pentru rezolvarea situaţiei locative a chiriaşilor evacuaţi din imobile retrocedate prin legea 10/2001. Programul urmăreşte ca până în 2011, cel târziu, să fie rezolvate toate cererile de locuinţe din partea foştilor chiriaşi cu situaţie materială precară. Astfel, în 2009 au fost finalizate 150 de locuinţe, grupate într-un complex social de pe Strada Tarafului, din care 100 de apartamente cu o cameră sunt destinate persoanelor evacuate prin legea 10/2001, iar celelalte 50 sunt pentru alte cazuri sociale. Valoarea totală a investiţiei este de 10,34 milioane lei, incluzând TVA, din care 8,63 milioane lei reprezintă cheltuielile de construcţie şi montaj.

Blocuri din panouri prefabricate din lemn

În anul 2007, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (n.r. devenit Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei) a aprobat cofinanţarea primelor 3 blocuri cu 100.000 de lei. Primăria Arad a ales un sistem de construcţie nou pentru realizarea acestor locuinţe, mai eficient ca viteză şi costuri de execuţie: "În premieră în România, s-au construit blocuri din panouri prefabricate din lemn, cu regimul de înălţime parter + 2 etaje + mansardă. Finisajele şi gradul de confort al locuinţelor va fi similar construcţiilor cu materiale clasice, iar eficienţa energetică va fi foarte ridicată. Sistemul de încălzire al imobilelor este cu centrale termice proprii, pe gaz", subliniază doamna Drăghici.

Alte 4 blocuri, cuprinzând cumulat 128 de apartamente sunt în construcţie şi vor fi gata în 2010. Acestea însă au între una şi trei camere, deoarece lista de solicitări cuprinde multe familii mari. Valoarea totală a investiţiei este de 19,66 milioane lei, incluzând TVA, din care costurile de construcţie şi montaj ajung la 16,65 milioane lei, potrivit sursei citate. Pentru acest obiectiv a fost alocată în anul 2008 de la Minister suma de 150.000 de lei.

Stimularea construcţiei de locuinţe în sistem privat

Primăria Municipiului Arad a fost, de asemenea, preocupată şi de stimularea construcţiei de locuinţe în sistem privat printr-un amplu program de investiţii publice în infrastructură care au în vedere extinderea şi modernizarea reţelelor de utilităţi şi dezvoltarea serviciilor publice. În afară de acesta, Primăria Arad a adoptat măsuri locale de sprijinire a investiţiilor comerciale şi în sectorul rezidenţial, în cadrul strategiei de dezvoltare a municipiului Arad. În acest sens, în 2005, prin hotărâre a consiliului local, au fost vândute terenuri deţinute de municipalitate în zona Micălaca I Est, pentru construcţia de locuinţe destinate vânzarii către tineri în sistem de credit ipotecar. În scopul reducerii la minim, a preţurilor de vânzare al apartamentelor, preţul de pornire pentru licitatia de vânzare a terenurilor a fost 1 euro/mp, la care se adaugă TVA. "Ofertanţii au trebuit să prezinte la licitaţie pe lângă oferta financiară pentru teren, o documentaţie completă cuprinzând de la proiectul tehnic al viitoarelor blocuri până la condiţiile de finanţare pentru cumpărători. Criteriile de evaluare a ofertelor au urmărit obţinerea unui preţ final cât mai mic pentru locuinţe şi condiţii cât mai bune pentru cumpărători. Astfel, au fost bonificate, pe lângă preţul cel mai mare oferit pentru teren, preţul cel mai mic pe mp al locuinţelor finalizate la cheie, cea mai mare perioadă de graţie şi termenul cel mai lung de rambursare a creditului, cel mai mic avans solicitat cumpărătorului şi cele mai mici costuri la credit, precum şi aducerea în garanţie doar a locuinţei cumpărate. Blocurile au fost finalizate în 2 ani, fiind deja ocupate", conchide doamna Corina Drăghici.

În paralel, Primăria Municipiului Arad organizează, de 4 ani, "Târgul Ofertelor de Locuinţe", cu scopul de a prezenta publicului interesat oferta de locuinţe noi de la nivelul municipiului, completează sursa citată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional