Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Noile locuinţe din Cluj s-au scumpit cu circa 20%

F.A. Piaţa Imobiliară /

Noile locuinţe din Cluj s-au scumpit cu circa 20%

Zonele care au cunoscut, în ultimii ani, cea mai mare dezvoltare din punct de vedere rezidenţial din Cluj-Napoca sunt Bună Ziua, Borhanci, Calea Turzii şi zona limitrofă Clujului - Floreşti. În prima jumătate a acestui an, s-au înregistrat creşteri de cel puţin 10-20% pe segmentul rezidenţial, iar tendinţa pentru perioada următoare este tot de creştere. Cauza scumpirilor este cererea mare în comparaţie cu oferta existentă pe piaţă.

Reprezentanţii companiei imobiliare "Edil" Cluj-Napoca ne-au spus că imobilele noi cu destinaţie rezidenţială au constituit, în vara acestui an, aproximativ 80% din totalul tranzacţiilor. Apartamentele noi prezintă un interes mai mare pentru cumpărători deoarece preţurile sunt comparabile cu cele ale locuinţelor din blocurile vechi, au finisaje mult mai bune, spaţii mai largi şi compartimentare inedită.

Potrivit conducerii "Edil", anul 2007 a adus un număr mare de proiecte noi rezidenţiale pe piaţa imobiliară clujeană. Astfel, la finele lunii august, aproximativ 30 de proiecte mari erau în curs de execuţie. Din acestea, 10-12 vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Printre cele mai mari proiecte se numără "Belle Ville" (zece imobile), "Central Park", un ansamblu de zece imobile în Floreşti, "Calea Turzii Residence".

Locuinţele în noile ansambluri rezidenţiale se vând la preţuri începând cu 900 euro/mp şi ajung până la 1.500 de euro/mp în cazul apartamentelor cu finisaje superioare. Locuinţele de lux se tranzacţionează şi cu 2.000-2.500 euro/mp.

Periferia se transformă în cartiere

Anul 2007 a adus multe schimbări pe piaţa imobiliară din Cluj. Astfel, zonele limitrofe municipiului s-au transformat în adevărate cartiere. Potrivit "Edil", interesul investitorilor pentru terenurile din jurul Clujului, în vederea construirii de ansambluri rezidenţiale, se manifestă din ce în ce mai intens. Aderarea la structurile europene a adus în România şi investitori străini interesaţi de achiziţionarea proprietăţilor din ţara noastră.

Pentru acoperirea cererii din piaţă, care se îndreaptă mai mult către locuinţele cu finisaje de bună calitate, în Cluj-Napoca s-au înmulţit considerabil noile proiecte rezidenţiale. Unităţile locative din cartierele noi situate în zonele limitrofe (Floreşti, Apahida şi Baciu) sunt vândute la preţuri cuprinse între 650 şi 1.000 de euro/mp. Astfel, un apartament nou cu o cameră de la marginea Clujului costă între 21.000 şi 35.000 de euro, în timp ce o locuinţă cu două camere, construită recent în aceeaşi zonă, valorează minim 28.000 şi maxim 48.000 de euro. Apartamentele cu trei camere ajung la 42.000-79.900 de euro.

Zona metropolitană va fi benefică dezvoltărilor imobiliare

Constituirea zonei metropolitane Cluj-Napoca va fi foarte benefică pieţei imobiliare locale şi va aduce un suflu nou. Conducerea "Edil" ne-a enumerat, printre avantajele proiectului dezvoltarea integrată a Municipiului Cluj şi a comunelor învecinate, precum şi identificarea clară a zonelor pe funcţiuni (turistice şi de agrement, industriale, rezidenţiale etc). Creşte şi posibilitatea realizării unor investiţii de mare anvergură în avantajul ambelor structuri administrative, zonele periferice ale Clujului neavând forţa financiară de a susţine actualul ritm de dezvoltare. Totodată, pot fi atrase mai uşor fondurile europene pentru infrastructura majoră.

Se înmulţesc birourile de clasa A

Piaţa spaţiilor de birouri clujene a început să se dezvolte abia de puţin timp. Impulsul a fost dat de interesul sporit al firmelor mari care au nevoie de spaţiu adecvat pentru funcţionare. Chiriile pentru birouri de clasa A se ridică la 14-18 euro/mp, în timp ce unele clădiri de clasa B, care au dotări asemănătoare clasei A, pot percepe chirii în jurul a 13-15 euro/mp. Sediile de birouri de clasa C se pot închiria cu 8-12 euro/ mp sau chiar mai puţin. Evoluţia preţurilor este ascendentă din cauza cererii mari. Oferta de calitate se concentrează în centru, Mărăşti, Calea Turzii, Mănăştur şi Zorilor. În ultima perioadă, a existat o creştere de circa o cincime în preţul de închiriere a spaţiilor pentru birouri.

Avalanşă de cereri pentru spaţiile comerciale

Spaţiile comerciale din Cluj-Napoca sunt în creştere ca suprafaţă şi condiţii. Odată cu dezvoltarea rapidă a economiei şi cu creşterea puterii de cumpărare, marii comercianţi s-au bucurat de un succes semnificativ. În consecinţă, piaţa clujeană a fost ţinta retailerilor care au urmărit o strategie de dezvoltare naţională, precum şi a unor noi reprezentanţi ai variatelor industrii care s-au stabilit în Cluj-Napoca.

Potrivit "Edil", preţurile la închirierea de spaţii comerciale variază în funcţie de zonă: în centrul Clujului chiriile sunt între 60 - 100 euro/mp, în timp ce în centrele de cartier acestea variază între 35 - 50 euro/mp. La vânzare, spaţiile comerciale se tranzacţionează între 4.000 - 8.000 euro/mp, iar în centru de cartier între 1.400 - 2.000 euro/mp.

Două mall-uri se deschid la toamnă

Cluj-Napoca a reuşit să atragă investiţii în mall-uri de câteva sute de milioane de euro. La finele lunii august, erau în derulare o serie de proiecte comerciale de amploare. "Iulius Mall" şi "Polus Center" vor fi inaugurate chiar în această toamnă. În curs de execuţie este şi hipermarketul "Carrefour".

Anul trecut, "Polus Center" Cluj a făcut obiectul uneia dintre cele mai mari tranzacţii de pe piaţa noastră imobiliară. Investitorul "Trigranit" a vândut centrul către fondul de investiţii austriac "Immoeast". Contractul de tip "forward purchase" - plata se face pe măsură ce lucrările şi închirierile avansează - presupune o tranzacţie în valoare totală de 210 milioane de euro. Tot cele două companii au realizat recordul la tranzacţii şi în acest an, când "Immoeast" a cumpărat de la "Trigranit", pentru 185 milioane de euro, proiectul "Polus Center" Constanţa. Construcţia mall-ului a demarat în acest an şi are ca dată de finalizare sfârşitul anului 2008.

"Dawnay Day" va investi 85 milioane euro în "Atrium Center" din Cluj. Mall-ul va beneficia de 31.500 mp de spaţii comerciale, o zona de birouri clasa A de 10.000 mp şi un hotel de patru stele, cu 150 de camere, precum şi de 900 locuri de parcare. Construcţia va fi ridicată pe terenul vechii fabrici "Tricotaje Someşul" şi urmează să fie finalizată în primul trimestru al anului 2009.

Potrivit "Colliers", până în 2009, vor fi livrate cinci mari centre comerciale. Acestea vor totaliza 200.000 mp de suprafaţă închiriabilă, ceea ce înseamnă peste 17% din stocul total de centre comerciale din România în 2009, exceptând Bucureştiul. Toate aceste proiecte vor însemna o stimulare a consumului local, vor aduce "ancore" de calibru şi vor tempera simţitor cererea de spaţii comerciale de pe piaţa locală. Totodată prezenţa celor două mall-uri a determinat o creştere a preţului la terenurile şi locuinţele din imediata vecinatăte.

Piaţa spaţiilor de producţie şi depozitare se dezvoltă accelerat

Judeţul Cluj şi municipiul reşedinţă sunt asaltate de investitori. Printre cele mai mari investiţii din domeniul industrial se numără Parcul Nokia de lângă Jucu, parcul Emerson, parcul industrial Tetarom I ori intenţia Ericsson de a investi în zonă. Şi Autostrada Braşov - Borş revitalizează economia ora-şelor mici. Câmpia Turzii şi Turda au anunţat formarea unui parc industrial privat. Printre firmele aşteptate de autorităţi în zonă se numără Henkel sau spaniolii de la MMM. Pentru Gilău, unde va fi unul dintre nodurile autostrăzii, investiţia ar putea aduce transformarea comunei în oras. În Dej, compania suedeză Trelleborg şi-a mutat o fabrică din Anglia.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional