Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Numarul de locuinte finalizate aproape s-a injumatatit intr-un singur an

I.D. Piaţa Imobiliară /

Numarul de locuinte finalizate aproape s-a injumatatit intr-un singur an

Numarul de locuinte finalizate anul trecut in Capitala, 1.600 unitati locative, a fost cu 41% mai mic fata anul anterior. Valoarea reprezinta cel mai mic numar de unitati locative finalizate in ultimii opt ani, potrivit consultantului imobiliar Jones Lang LaSalle.

De fapt rezultate slabe au fost raportate si in alte capitale din zona centrala si este europeana. Cu toate acestea, numarul unitatilor locative finalizate in Varsovia, oras cu o populatie similara cu a Bucurestiului a atins 9.700 unitati in 2011, iar in Budapesta, oras atat de mult atins de criza economica, au fost finalizate de doua ori mai multe unitati locative comparativ cu Bucurestiul. Este surprinzator ca un oras cu o cerere atat de mare de unitati locative si cu un decalaj atat de mare intre unitatile noi si cele vechi, nu a reusit sa depaseasca, in medie, nivelul de 3.000 unitati finalizate anual.

Cerere de lcouinte slaba la inceput de an

Cererea pentru unitati locative noi a fost slaba atat in anul 2011 cat si la inceputul anului 2012. Evolutia creditului imobiliar ipotecar a crescut usor in semenstrul 2 2011, in timp ce in ultimele trei luni s-a observat o dinamica mai slaba. Dobanzile bancare sunt mari iar politicile bancare de imprumut au ramas conservative, ambele afectand evolutia cererii pentru unitati rezidentiale. In plus, preturile pentru unitatile locative noi sunt in continuare mari pentru majoritatea familiilor. Cu toate acestea, problema cea mare este de natura psihologica. Pe piata rezidentiala din Bucuresti si zona metropolitana a fost anuntat un numar incredibil de mare de proiecte rezidentiale. insa, pana in prezent, numai cateva au fost finalizate, sau chiar mai grav multe proiecte au disparut, au intrat in insolventa sau au falimentat. Piata locala este marcata de neincredere, care afecteaza activitatea de comercializare in faza de constructie a proiectelor rezidentiale, si pe care, de fapt, se bazeaza finantarea ulterioara a proiectelor in cauza.

Preturi proiectelor demarate in perioda de boom vor suferi corectii

In trimestrul 1 2012 preturile au scazut in medie cu 4%. In timp ce anul 2011 a fost caracterizat de usoara crestere a preturilor medii de vanzare, este de asteptat ca in 2012 sa observam o corectie mai drastica a preturilor. Proiectele noi, demarate dupa criza economica, au fost adaptate la piata locala atat ca design cat si ca preturi totale de vanzare. Proiectele demarate in perioada de boom imobiliar sunt inca disponibile spre comercializare, dar se asteapta o corectie a preturilor de vanzare la realitatea zilelor noastre.

Piata rezidentiala va inregistra o usoare crestere in acest an

Pentru 2012 este previzionata o usoara crestere a pietei rezidentiale. Intr-un optimism moderat, unii se pot astepta la vanzari stabile, si numai cativa dezvoltatori sunt asteptati sa anunte noi proiecte. Cel mai probabil preturile vor suferi alte corectii. E nevoie ca marii jucatori sa depuna eforturi in a recastiga increderea potentialilor cumparatori si sa-si consolideze numele pe piata. Dezvoltatorii cu disponibilitati financiare si care au in vedere planuri pe termen lung pe piata locala, pot folosi acest interval de timp pentru a investi intr-un portofoliu de terenuri, pe care sa-l dezvolte in viitor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional