Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Oferta de centre comerciale a crescut cu noua noi unitati in 2011

I.D. Piaţa Imobiliară /

Nu mai putin de noua centre comerciale au fost deschise anul trecut in Romania. Aceste investitii impreuna cu cele sapte extinderi executate insumeaza peste 300.000 mp.

Stocul de spatii comerciale din Romania este estimat la 2.29 milioane mp, Capitala contribuind la aceasta valoare cu 775.000 mp, potrivit unui raport al consultantului Jones Lang LaSalle.

In ultimul trimestru din 2011 au fost inaugurate cinci centre comeciale: Maritimo (Constanta), Electroputere (Craiova), Galleria (Arad), Oradea Shopping City (Oradea) si ERP Botosani (Botosani).

Retailer-ii isi extind agresiv retelele

Cu toate ca pentru primele 10 luni din 2011 datele statistice evidentiaza o scadere a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul cu 4,5% fata de perioada similara din 2010, lanturile internationale de retaileri de fashion care opereaza pe suprafete mari isi extind agresiv retelele nationale. Magazinele tip supermarket precum Carrefour Market si Mega Image, dar si magazinele care practica preturi mici precum Lidl si Profi sunt de asemenea foarte active, si profita de unitatile comerciale stradale sau de loturile de teren disponibile in conditii financiare atractive. in plus, a scazut numarul deschiderilor de unitati tip hypermarket.

Chiriile nu vor inregistra fluctuatii majore in 2012

Atat chiriile prime ale principalelor centre comerciale cat si cele pentru unitatile stradale se situeaza in intervalul 65-70 Euro/mp/luna. Potrivit consultantului Jones Lang LaSalle aceste chirii nu vor inregistra fluctuatii majore de-a lungul anului 2012. Cu toate acestea, este posibil sa se inregistreze chirii mai mari, dar numai pentru spatii comerciale amplasate exceptional in cele mai bune centre comerciale din Bucuresti sau pe principalele artere comerciale cu trafic pietonal crescut.

Oferta de spatii comerciale se va reduce drastic in urmatorii doi ani

Cu peste 300.000 mp de spatii comerciale finalizate in 2011, in urmatorii 2 ani oferta se va reduce drastic. Pentru anul 2012 aproximativ 170.000 mp sunt anuntati, in timp ce pentru anul 2013 este estimata o oferta de aproximativ 110.000 mp.

Lista cu cele mai reprezentative centre comerciale cu finalizare in 2012-2013 cuprinde:

Palas Iasi;

NEPI Ploiesti;

Promenada Mall in Bucuresti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional