Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Oradea: Fatada Muzeului Cetatii reabilitata cu tencuieli de epoca

I.D. Investiţii /

Oradea: Fatada Muzeului Cetatii reabilitata cu tencuieli de epoca

Lucrarile din incinta cetatii Oradea avanseaza, o importanta portiune din fatada principala a Palatului Princiar a fost finalizata pe toate cele trei niveluri ale sale. Fatada face parte din Corpul A ce va adaposti Muzeul Cetatii si al orasului Oradea, arata un comunicat remis redactiei.

Utilizandu-se materiale si tehnici specifice fiecarei perioade istorico-constructive, refacandu-se vechile texturi de tencuiala, a fost finalizata o importanta portiune din fatada. Astfel, aceste tencuieli de epoca, rezultate in urma continuarii studiilor de parament de catre specialistii, au urmat reteta de secol XVII. Materialele folosite au fost nisipul, in diferite granulatii in functie de strat, si varul. Pentru vopsirea fatadei s-a utilizat doar var, iar paleta cromatica a fost cea specifica perioadei constructive. Tehnica aplicata tencuielii a avut ca si rezultat o suprafata care nu se inscrie planul specific tencuielilor moderne, imperfectiunile planimetrice fiind o constanta a tencuielilor de epoca. De asemenea, tencuielile martor, tencuielile istorice relativ bine evidentiate pe suprafata fatadei principale, au fost conservate si reliefate prin conturarea lor cu tencuielile noi.

Lucrarile fac parte din proiectul "Revitalizarea Cetatii Oradea in vederea introducerii in Circuitul Turistic- Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European - Etapa I". Valoarea totala finantarii aferente proiectului se ridica la suma 36,78 milioane lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata este de 28,72 milioane lei.

Obiectivele specifice ale proiectului se refera la consolidarea, conservarea, restaurarea şi refunctionalizarea corpurilor de cladire A, G, H, I, K ,L, M, P, insumand aproximativ 13514,7 mp construcţii, aproximativ 190 incaperi şi 13514,25 mp suprafeţe exterioare. Totodata, proiectul cuprinde creşterea accesibilitaţii monumentului prin refacerea, reamenajarea cailor de acces, iluminarea exterioara şi decorativa, amenajari peisagistice.

Implementarea proiectului se deruleaza pe o perioada de 72 de luni, intre iunie 2009 - iunie 2015.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional