Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Ornamentele Bibliotecii "Lucian Blaga" vor fi restaurate

I.D. Investiţii /

Ornamentele Bibliotecii "Lucian Blaga" vor fi restaurate

Cladirea Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca se afla in plin proces de restaurare.

La sfarsitul anului 2010, in urma unui concurs care a adunat peste 100 de participanti, a fost ales un proiect menit sa extinda spatiul cladirii cu un corp nou de 4.000 mp, care include depozite, sali de lectura, dar si spatii pentru conferinte, cafenea, o piateta si o parcare, arata un comunicat la companiei Tassullo unul dintre furnizorii de marteriale in cadrul proiectului.

Interventiile de extindere au fost completate de cele de restaurare, degradarea fiind unul dintre efectele inevitabile ale timpului asupra oricarei cladiri istorice. Ultima restaurare exterioara a avut loc in anul 2007, iar in prezent cladirea se afla intr-un nou proces de interventie la ornamentele si placajele de calcar din interior. Deciziile tehnice si stilistice pentru actuala refacere sunt responabilitatea firmei de constructii S.C Dacons SRL coordonata de arh. Tiberiu Trenea.

Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" gazduieste peste 3 milioane de volume, adunate intr-o perioada de peste 100 de ani. Construita in perioada 1906-1908 dupa planurile arhitectilor budapestani Korb Floris Nandor si Giergl Kalman, cladirea bibliotecii clujene a fost realizata in maniera seccesionului eclectic - rezultat din imbinarea elementelor istoriciste cu cele de secession, obtinand un vocabular stilistic pigmentat cu elemente neo-baroce. De-a lungul timpului, cladirea a mai trecut printr-o serie de adaugari ale unor corpuri noi, ultima si cea mai importanta avand loc in anii "60, atunci cand a fost construit un depozit nou de carte. In prezent, biblioteca dispune de 55 de sali de lectura şi o capacitate de 2.100 locuri pentru cititori in sediul central şi in filiale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional