Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Palas Iasi, cel mai mare proiect comercial ce-si asteapta inaugurarea in acest an

I.D. Piaţa Imobiliară /

Palas Iasi, cel mai mare proiect comercial ce-si asteapta inaugurarea in acest an

Cererea de spatii comerciale arata semne de revenire. Statisticile locale au evidentiat, in ultimele luni, cresteri ale volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul. Cu toate acestea in trimestrul 1 din 2012 am avut parte de o singura inaugurare pe acest segment, un retail parc de dimensiuni mici, 5.300 mp, dezvoltat de NEPI la Brasov.

Pentru anul 2012, la nivel national, vor fi finalizate intre cinci si sapte proiecte, insumand 180.000 mp. Cel mai important si reprezentativ proiect al anului in curs il reprezinta Palas din Iasi a carui inaugurare este programata pentru sfarsitul lunii mai. In Bucuresti, ne asteptam la deschiderea a doar doua hypermarket-uri impreuna cu galeriile comerciale atasate acestora, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 32.000 mp.

Retailerii alimentari isi extind agresiv retelele

Cei mai activi retaileri pe piata imobiliara sunt cei din domeniul alimentar: achizitioneaza terenuri pentru dezvoltari ulterioare, contracteaza unitati in proiectele noi, isi adapteaza formatele astfel incat sa-si poata deschide unitati stradale sau in centrele comerciale

deja existente. Auchan si Cora (dintre hypermarket-uri), Mega Image si Carrefour Express (dintre supermarketuri) si Lidl (dintre discounteri) isi extind agresiv retelele atat in Bucuresti cat si in cele mai importante orase regionale.

Retailerii de confectii constituie urmatorul grup de chiriasi care evalueaza noile oportunitati de piata. Din cauza numarului mic de proiecte aflate in constructie, acestia se concentreaza pe acele centre comerciale, care in ultimii doi ani, au reusit sa-si imbunatateasca atat mixul de chiriasi cat si traficul de vizitatori.

Chiriile unitatilor stradale au putea sa scada in urmatorul an

Chiriile prime ale centrelor comerciale sunt cuprinse intre 60-70euro/mp/luna, cu un trend de stabilizare la acest nivel. Chiriile prime ale unitatilor stradale sunt la acelasi nivel cu cel al centrelor comerciale, in schimb, pentru urmatoarele 6-12 luni nu ar fi deloc surprinzator sa asistam la o usoara scadere, avand in vedere numarul mare de unitati stradale disponibile in prezent.

Anul 2013 se anunta a fi mai bun decat 2012 pentru piata de spatii comerciale

In timp ce oferta anului 2012 este estimata la 180.000 mp, proiectele anuntate pentru anul 2013 insumeaza 250.000 mp. Avand in vedere ca putine proiecte programate pentru 2013 se afla in prezent in constructie sau si-au asigurat un nivel confortabil de pre-inchiriere, probabil ca pentru a avea o cifra reala oferta anului 2013 trebuie redusa cu cel putin 30-40%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional