Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PÂNĂ LA 26 NOIEMBRIE 2009,Fondul de Garantare a aprobat 8.500 de dosare "Prima casă"

Viviani Mirică Piaţa Imobiliară /

Valoarea creditelor aprobate se apropie de 358 milioane de euro

Va continua sau nu programul "Prima Casă" după alegeri?

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a aprobat, din 9.064 de solicitări de garantare pentru "Prima casă", 8.500 de dosare, până la 26 noiembrie 2009, ne-a declarat Stela Alexandru, consilier marketing în cadrul instituţiei. Domnia sa a precizat că valoarea creditelor aprobate se apropie de 358 milioane de euro. Deşi reprezentanţii Fondului spun că soluţionarea unui dosar durează 5 zile, Ruxandra Andrei, director general al Finzoom, ne-a declarat că aprobarea unui dosar durează între 7 şi 10 săptămâni, în cel mai fericit caz, timp în care valabilitatea documentelor poate expira.

Potrivit estimărilor reprezentanţilor FNGCIMM, soldul garanţiilor pentru "Prima casă" va ajunge, la sfârşitul anului 2009, la 420-430 de milioane de euro. Dacă nu apar, între timp, prevederi bugetare legate de program, diferenţa de peste 500 de milioane de euro până la suma maximă ce va fi garantată, va fi reportată în 2010. Astfel, plafonul va fi epuizat până la jumătatea anului viitor, spun cei de la Fond.

Printre deficienţele acestui program, reprezentanţii brokerului de credite ipotecare Credit Zone au menţionat timpul îndelungat de analiză a dosarelor şi posibilitatea crescută de pierdere a avansului.

În plus, aceştia spun că este foarte posibil ca unele bănci să ţină dosarul de credit "la sertar", în timp ce aderarea lor la program este "doar o reclamă".

Despre riscul crescut al pierderii avansului, reprezentantul Fondului, Stela Alexandru, ne-a declarat: "Cazurile în care ar fi existat riscul pierderii avansului, indiferent de motivele invocate, au fost rezolvate de noi ca urgente, interesul beneficiarului fiind prioritatea numarul 1".

Despre posibilitatea ca programul guvernamental "Prima casă" să nu mai continue după alegeri, Ruxandra Andrei opinează că, în lipsa mizei electorale, acesta poate fi, într-adevăr, blocat. Domnia sa ne-a declarat: "O discuţie a Guvernului de principiu cu băncile şi Isărescu pentru menţinerea unui nivel de dobânzi decent şi în acord cu momentul economic prin care trece România cât şi adoptarea unor cutume existente la nivelul UE (cum ar fi excluderea comisionului de rambursare în avans) sunt mai mult decât suficiente".

Rămâne să vedem după alegeri ce se va întâmpla...

< link >http://www.bursa.ro/on-line/s=companii_afaceri&articol=70017&key=MjAwOS0xMi0wMiAxIDlmOGMwY2ZlMzJjMWQzZTU4ZDQyOTY1YjQyNmEzOWNi.html< link2 >Fondul de Garantare a aprobat 8.500 de dosare "Prima casă"< link3 >

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional