Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Pana la sfarsitul anului vor fi livrate 3 centre comerciale

C.T. Piaţa Imobiliară /

Pana la sfarsitul anului vor fi livrate 3 centre comerciale

Trei centre comerciale vor fi inaugurate pana la finalul anului: Promenada Mall din Bucuresti, AFI Palace Ploiesti si Galati Shopping City. Suprafata cumulata a acestor patru proiecte se ridica la 140.000 mp, potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE Romania.

In prima jumatate a anului curent a fost inaugurat un singur centru comercial in Romania, Uvertura Mall Botosani, cu o suprafata inchiriabila de 15,000 mp. In luna iulie a fost deschisa galeria comerciala Cora Constanta.

De asemenea, in orase precum Timisoara, Craiova, Brasov sau Sibiu, exista terenuri favorabile dezvoltarii de centre comerciale, care nu sunt valorificate pentru moment.

O tendinta importanta din piata de retail este taierea costurilor cu utilitatile, care continua sa joace un rol important in planul de afaceri al chiriasilor, a declarat Luiza Moraru, Head of Retail Department CBRE Romania.

Centrele comerciale performante din Bucuresti si provincie atrag majoritatea clientilor si inregistreaza vanzari peste medie, avand o rata de neocupare de sub 5%, in timp ce centrele secundare se confrunta cu o rata de neocupare de peste 10%.

Stocul de spatii comerciale moderne a ramas stabil in primul semestru al acestui an, la circa 2,7 milioane de metri patrati, din care 30% se afla in Bucuresti. Pana la finalul anului, acesta va ajunge la 2,85 milioane de metri patrati. Centrele comerciale reprezinta in prezent 56% din stoc, in timp ce parcurile de retail detin 43,5%, iar centrele de tip factory outlet - doar 0,6%, conform aceleiasi surse.

Media primelor 15 orase din Romania in ceea ce priveste stocul de spatii comerciale moderne la 1.000 de locuitori este de 548 de metri patrati. Acest clasament este condus de Suceava (1.118 mp / 1.000 locuitori), Pitesti (771 mp / 1.000 locuitori), Oradea (664 mp / 1.000 locuitori), Sibiu (609 mp / 1.000 locuitori) si Targu Mures (563 mp / 1.000 locuitori). Bucurestiul ocupa locul 12, cu o medie de 411 mp / 1.000 locuitori. Totusi, media nationala se situeaza in continuare sub cea a altor state din Europa Centrala si de Est, cu 127 mp / 1.000 locuitori, potrivit estimarilor CBRE.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional