Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Patrimoniul statului îşi scoate la mezat proprietăţile

CĂTĂLIN DEACU Piaţa Imobiliară /

O cincime din activele RA-APPS ar urma să fie scoase la vânzare din cauza lipsei fondurilor de administrare şi a nevoii de bani la bugetul de stat

Una din cinci proprietăţi de stat, administrate de Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS), este nerentabilă şi ar urma să fie scoasă la vânzare din cauza costurilor prea mari cu întreţinerea.

Multe dintre imobilele de stat, care asigură servicii publice de interes naţional, se degradează pe zi ce trece din cauza fondurilor insuficiente pentru administrare.

Autorităţile noastre se gândesc, din ce în ce mai serios, să renunţe la activele inventariate ca fiind nerentabile şi, astfel, să obţină fonduri suplimentare la bugetul public.

"În ultima parte a anului curent, noi estimăm că vom începe procesul de vânzare a activelor nerentabile, pentru care nu avem suficiente fonduri să le administrăm", a declarat, pentru ziarul "Bursa", Gabriel Surdu, directorul general al RA-APPS.

Gabriel Surdu ne-a precizat că în această situaţie s-ar afla aproximativ 20% din activele RA-APPS.

Un exemplu în acest sens, dat de Gabriel Surdu, este ferma de porci de la Măgurele, rămasă fără activitate, dar pentru care Regia este nevoită să asigure cheltuielile cu paza.

"Noi am pregătit o serie de documente, am avut discuţii pe această temă, însă acum totul depinde de Secretariatul General al Guvernului, de elaborarea Hotărârilor de Guvern", a subliniat directorul general al RA-APPS.

Gabriel Surdu a menţionat că fondurile care urmează să fie obţinute în urma tranzacţiilor vor fi direcţionate exclusiv la bugetul de stat.

În plus, instituţiile publice care îşi desfăşoară activitatea în imobilele administrate de RA-APPS vor trebui să suporte, pe viitor, plata impozitelor şi a taxelor locale.

Analiştii imobiliari: "Ideea vânzării este bună"

Analiştii imobiliari consideră că statul face foarte bine că renunţă la proprietăţile pe care nu mai are bani să le administreze, dar susţin că este absolut necesar ca vânzarea activelor să se realizeze transparent.

"Cred că ideea vânzării proprietăţilor considerate nerentabile este una foarte bună, însă este necesar ca procesul să se realizeze transparent, iar statul să obţină, în urma tranzacţiilor, fonduri conforme cu valoarea activelor", ne-a declarat Radu Zilişteanu, reprezentantul Asociaţiei Române a Agenţilor Imobiliari (ARAI).

În opinia sa, un alt amănunt foarte important pentru reuşita tranzacţiilor îl va constitui preţul de vânzare şi corectitudinea licitaţiilor: "După cum ştim, statul este cel mai prost administrator, iar existenţa acestor imobile generează corupţie. Decizia de lichidizare a activelor este una înţeleaptă, însă să sperăm că nu va fi făcută pentru grupurile de interese. Dacă procedurile vor fi corecte, atunci se vor găsi investitori interesaţi de aceste active".

Reprezentantul ARAI mai consideră că patrimoniul RA-APPS a fost "foarte umflat din vremurile trecute" şi că Regia nu are nevoie de toate bunurile pe care le administrază.

Ce active gestionează RA-APPS

Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS) este instituţia responsabilă cu administrarea, păstrarea integrităţii şi protejarea bunurilor aparţinând domeniului public al statului, destinate asigurării serviciilor publice de interes naţional (de reprezentare şi protocol pentru Senat, Camera Deputaţilor, Administraţia Prezidenţială, Guvern şi Curtea Constituţională). RA-APPS mai este responsabilă de bunurile destinate asigurării de servicii specifice pentru misiunile diplomatice, oficiile consulare, reprezentanţele organizaţiilor internaţionale interguvernamentale acreditate în România şi pentru personalul acestora, precum şi de bunurile aparţinând domeniului privat al statului pe care le are în administrare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional