Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Pe terenurile neutilate din Sfântu Gheorghe nu se poate construi

F.A. Piaţa Imobiliară /

Pe terenurile neutilate din Sfântu Gheorghe nu se poate construi

Consiliul Local din oraşul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna a adoptat o hotărâ-re care interzice eliberarea autorizaţiilor de construcţie pentru terenurile care nu beneficiază de utilităţi, ne-a precizat Manole Ştefan, administratorul agenţiei "MS Imobiliare". În acelaşi timp, primăria nu dispune de fonduri pentru construirea reţelelor de utilităţi, astfel încât, cel puţin pentru moment, terenurile fără sisteme de apă, canalizare şi gaze rămân neconstruite.

O casă nouă din Sfântu Gheorghe costă 140.000 de lei, fără TVA

Domnul Manole Ştefan ne-a spus că, în Sfântu Gheorghe, nu se ridică blocuri noi, terenurile disponibile în acest sens fiind extrem de puţine. Domnia sa ne-a subliniat, însă, că există investitori care construiesc case. Un cartier de 15 case a fost finalizat pe strada Ţigaretei. Într-o primă etapă, locuinţele au fost comercializate la preţul de 120.000 de euro, plus TVA, în a doua fază acestea fiind vândute la preţul de 140.000 de euro, fără TVA.

Ciprian Comşa, de la "Priela Prest", ne-a spus că, în Sfântu Gheorghe, se construiesc ansambluri rezidenţiale ce reunesc 4-7 case. Acestea au suprafeţe locuibile cuprinse între 80 şi 130 de metri pătraţi şi sunt ridicate pe parcele cu aria de 500-800 mp. Locuinţele sunt vândute cu 70.000-120.000 de euro, regimul de înălţime fiind parter şi etaj.

Municipalitatea a eliberat câteva planuri urbanistice zonale, în vederea construirii altor complexuri de locuinţe. La finele lunii august, casele erau tranzacţionate la preţuri cu circa 80% mai mari faţă de anul trecut.

Salomer - zona cea mai dezvoltată din apropierea oraşului Sfântu Gheorghe

Cel mai mult se construieşte în zona Salomer, limitrofă oraşului Sfântu Gheorghe şi care s-a dezvoltat foarte mult, potrivit agenţilor imobiliari din regiune. Pentru extinderea Salomerului a fost întocmit un plan de urbanism, în vederea construirii de vile în regie proprie. Locuinţele sunt edificate pe terenuri de 400 de metri pătraţi şi sunt prevăzute cu parter şi două etaje. Multe dintre persoanele care-şi construiesc vile în această zonă sunt români care lucrează în străinătate.

Cel mai puţin au crescut preţurile apartamentelor

Cea mai lentă creştere, în 2007, au înregistrat-o preţurile apartamentelor din zona analizată. Astfel, locuinţele vechi sunt tranzacţionate la o valoare cu 25% mai mare faţă de anul trecut. În aceste condiţii, o garsonieră costă 75.000 de lei, în timp ce un apartament cu două camere are un preţ de 120.000 de lei. Unităţile locative cu trei camere valorează 43.000-44.000 de euro.

Piaţa apartamentelor vechi din Sfântu Gheorghe nu este foarte activă, potrivit agenţilor imobiliari din zonă. Domnul Comşa a subliniat că cererea pe acest segment de piaţă este mai mică faţă de ofertă, pretenţiile fiind din ce în ce mai ridicate (cumpărătorii solicită apartamente mari, decomandate, situate în zone accesibile). Cu toate acestea, preţurile au crescut. Astfel, o garsonieră sau un apartament mic cu două camere care era comercializat, anul trecut, la preţul de 40.000 de lei, se vinde, în 2007, cu 120.000-130.000 de lei. Preţurile apartamentelor cu trei camere construite după anul 1990 ajung la 180.000 de lei.

Primăria din Sfântu Gheorghe concesionează terenuri pentru construirea supermarketurilor

Deşi cererea de birouri este destul de însemnată, pe acest segment nu se construieşte, ne-a spus Manole Ştefan. Preţurile spaţiilor de afaceri se apropie de cele practicate în domeniul comercial. Altfel spus, un metru pătrat de spaţiu comercial/de birouri pentru închiriat costă între 15 şi 30 euro/mp/lună. Ciprian Comşa susţine că un spaţiu de afaceri de 80 de metri pătraţi poate fi închiriat cu 300 până la 1.000 de euro/lună, în funcţie de zonă.

Până în prezent, au fost construite, în zona semicentrală a oraşului, trei supermarketuri mari - "Billa", "Plus" şi "Trident".

Ibolya Moldovan, de la agenţia "Merideni", ne-a spus că există investitori care construiesc minimarketuri şi supermarketuri. Domnia sa ne-a precizat, de asemenea, că există intenţia realizării unui "Penny Market".

Totodată, reprezentanţii primăriei poartă discuţii cu diverşi oameni de afaceri pentru concesionarea unui teren de 3.000 de metri pătraţi.

Terenurile destinate amenajării de spaţii comerciale costă circa 15 euro/mp, potrivit doamnei Moldovan, în funcţie de zonă şi deschidere. Magazinele sunt închiriate la preţuri cuprinse între 3 şi 25 euro/mp/lună. Preţurile de pe acest segment au cres-cut, în ultima perioadă, cu circa 10%. Sursa citată susţine că sunt mulţi investitori interesaţi de zonă, însă rămân foarte puţini să-şi dezvolte afacerile, Covasna fiind mult mai săracă faţă de alte regiuni.

Preţurile terenurilor din Sfântu Gheorge au crescut cu 120%

Anul acesta, în Covasna, cel mai mult au crescut preţurile terenurilor, în Sfântu Gheorghe acestea fiind mai mari cu 120% faţă de anul trecut.

În Salomer, preţul unui metru pătrat de teren ajunge la 38-40 de euro/mp, în alte zone terenurile de construcţie fiind comercializate la circa 10-50 de euro/mp. Terenurile industriale costă de la 25 la 45 de euro/mp, în timp ce parcelele cu destinaţie agricolă valorează 3 euro/mp. Preţul unui hectar de pădure se cifrează la 5.000 de euro, ne-a precizat administratorul "MS Imobiliare".

Segmentul terenurilor, cel mai atacat de cumpărători în ultima vreme, va rămâne dinamic şi în continuare, preconizează specialiştii din piaţă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional