Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Perspective bune pentru dezvoltarea spatiilor industriale langa Capitala

I.D. Piaţa Imobiliară /

ProLogis Park Bucuresti A1

ProLogis Park Bucuresti A1

Recenta inaugurare a autostrazii A3 catre Ploiesti poate readuce in atentia dezvoltatorilor de parcuri logistice segmentul de nord-est al centurii Bucurestiului, arata un raport publicat de consultantul Jones Lang LaSalle.

In plus, dezvoltarea de parcuri logistice pe coridorul estic al Bucurestiului poate fi accelerata odata cu finalizarea autostrazii A2, Bucuresti-Constanta.

Acestea sunt insa doar perspective. In prezent activitatea de constructie a spatiilor industriale este la cel mai mic nivel. La scara nationala nu s-a raportat nicio finalizare de unitate industriala in primul semestru din 2012.

Totusi, au demarat lucrari de constructie la parcul industrial Turda Industrial Park, in apropiere de Cluj-Napoca, la o prima unitate de aproximativ 20.000 mp.

34.000 mp tranzactionati in semestrul 1/2012

La nivel national in primul semestru al anului 2012 preluarea de spatii industriale a inregistrat o scadere de aproximativ 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aproximativ 34.000 mp (in stoc modern si vechi) s-au tranzactionat in semestrul 1/ 2012, din care 60% au fost inchiriati in trimestrul 2/ 2012.

In semestrul 1/2012 Bucurestiul a atras 40% din interesul chiriasilor de spatii industriale, urmat de orasul Cluj-Napoca care a atras 37% din totalul spatiilor inchiriate la nivel national. Alte orase in care s-a inregistrat o oarecare activitate sunt Iasi, Sibiu, Baia Mare si Ploiesti. Cu toate acestea in cea de-a doua parte a anului 2012 cererea de spatii industriale se va indrepta cu preponderenta catre Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Ploiesti, considera reprezentantii Jones Lang LaSalle.

Valoarea chiriilor este in scadere

Chiriile spatiilor industriale prime din Capitala sunt cuprinse intre 3,7-4 euro/mp/luna. Chiriile spatiillor industriale prime din principalele orase regionale sunt cuprinse intre 3,5-3,75 euro/mp/luna. Conform evaluarilor Jones Lang LaSalle, s-a inregistrat o usoara scadere a chiriilor maxime atat pentru chiriile din Bucuresti, cat si pentru cele din orasele regionale. La chiria de baza se adauga serviciile de intretinere (in jur de 15-20% din valoare chiriei de baza), precum si costul serviciilor de manipulare din spatiile de depozitare.

Dezvoltatorii asteapta comenzi pentru lansarea de noi proiecte

Dezvoltatorii de spatii industriale cu experienta de pe piata locala precum Alinso, WDP, Portland Trust, Point Park, Graells&Llonch detin deja in proprietate suprafete mari de teren, in cele mai multe cazuri deservite de utilitati, si au capacitatea sa dezvolte la cerere unitati de productie sau industriale intr-un interval de 6-9 luni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional