Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Peste 1.000 de case în două cartiere private din Alba Iulia

F.A. Locuinţe /

Peste 1.000 de case în două cartiere private din Alba Iulia

Creşterea urbană a Municipiului Alba Iulia se reflectă şi în nivelul investiţional pe segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare. Au demarat deja proiectul ansamblului rezidenţial "Orizont" şi cartierul dezvoltat de "Roşia Montana Gold Corporation" în Recea. "Orizont" este considerat cel mai mare ansamblu rezidenţial din toată Transilvania.

Astfel, la marginea de nord-est a Municipiului Alba Iulia, în zona de dezvoltare Alba - Miceşti, în perimetrul intitulat Cigaş, mai mulţi investitori au început un proiect de anvergură încă din cursul anului trecut. Suprafaţa de teren are peste 46 de hectare şi este situată între cartierul Bărăbanţ şi localitatea MiceşSti. Amplasamentul ţinea, până anul trecut, de extravilanul municipiului, dar a devenit intravilan odată cu aprobare PUZ-ului pentru giganticul proiect.

Mircea Trifu, unul dintre iniţiatorii şi finanţatorii proiectului, susţine că graniţa dintre Alba Iulia şi comuna Miceşti nu mai poate fi clar definită din cauza exploziei de construcţii noi.

Ioan Buda, consultant imobiliar al "Nera Invest", unul dintre numeroşii promotori ai proiectului, ne-a explicat: "Nu putem preciza când se va finaliza această investiţie. Depinde foarte mult de numărul de clienţi". Surse din piaţa imobiliară susţin că există tratative intense cu un mare antreprenor israelian, care doreşte să preia construirea a nu mai puţin de două treimi din întregul ansamblu. Experţii apreciază că, în cazul în care acest demers se va materializa, execuţia întregului proiect se va accelera foarte mult.

Proiectul Recea va cuprinde 210 case

Ceva mai mic, proiectul de construcţii al controversatei firme "Roşia Montana Gold Corporation" (RMGC) este destinat, în principal, locuitorilor strămutaţi din vechea localitate din Munţii Apuseni. Pe o suprafaţă de 22,6 hectare situată pe partea dreaptă a drumului care duce spre Pâclişa, în locul numit Recea, cartierul va cuprinde 210 locuinţe. SC "Proiect Alba" SA, proiectantul ansamblului, a lăsat beneficiarilor opţiunea de a alege modul de particularizare a fiecărei case. Proiectele propuse sunt inspirate din arhitectura veche specifică Munţilor Apuseni, dar într-o interpretare modernă.

Început iniţial ca proiect pentru strămutaţii de la Roşia Montană (180 de familii), ansamblul are, însă, un potenţial mai mare decât necesarul. Drept pentru care este socotit ca fiind al doilea proiect de anvergură din zona Alba Iulia. Lucrările au început în vara acestui an, fiind mult întârziate de obligaţia antreprenorului de a efectua descărcarea de sarcină arheologică. Această operaţiune a durat nu mai puţin de patru ani.

Antreprenorul are la dispoziţie numai 12 luni pentru a executa lucrările pentru fiecare casă în parte. În cazul în care nu va termina lucrarea în timp util, va suporta penalităţi de 0,5% pe lună din valoarea convenită a fiecărei proprietăţi. Numai 80 de familii au ales să se mute în acest nou ansamblu rezidenţial ridicat de societatea care vrea să exploateze zăcămintele de aur din Roşia Montană.

Apartamente noi în zona stadionului din cartierul Cetate

În colţul cartierului "Cetate", lângă stadionul echipei "Unirea" Alba Ilia, la intersecţia dintre străzile Septimius Severus şi Republicii, se construieşte un imobil de locuinţe, care are prevăzute la parter şi spaţii comerciale. Proiectantul este "Străjan" SRL. Lucrarea a fost începută în luna iulie a anului trecut şi are termen de finalizare 48 de luni. Antreprenorul "Impera Construct" a grăbit, însă, finalizarea lucrărilor, care vor fi recepţionate mai devreme.

Ansamblu de locuinţe noi în _Cetate_

În cartierul Cetate, compania _Pomponio_ construieşte un nou ansamblu rezidenţial, proiect în cadrul căruia societatea este şi beneficiarul lucrărilor. Proiectantul _SCBP Fleschin_ SRL a prevăzut edificarea a cinci imobile. Construcţia a început în luna ianuarie a acestui an, termenul de finalizare fiind stabilit pentru august 2010.

Circa 900 de case în complexul "Orizont"

Complexul rezidenţial "Orizont" promite realizarea a 892 de case. La finele lunii august, fuseseră contractate deja 150 de unităţi locative. Suprafeţele loturilor variază între 300 şi 600 mp. Valoarea de achiziţie a parcelelor este cuprinsă între 21.000 şi 33.000 euro. Forma dreptunghiulară a terenului a permis arhitectului Marius Braberi, cel care a conceput Planul Urbanistic Zonal (PUZ), să imagineze un plan care presupune nu mai puţin de 31 de străzi parale. Cartierul va avea patru intersecţii mari, care vor fi dotate cu sensuri giratorii. La finele lunii august, lucrările de infrastructură au fost deja realizate, fiind amenajate toate străzile în suprafaţă totală de 6,7 hectare. Ulterior, vor fi realizate şi alei pietonale care vor fi dotate cu dale de beton şi se vor întinde 13,7 hectare. În fine, cartierul va beneficia şi de zone verzi în suprafaţă totală de 7,6 hectare.

Tipuri de locuinţe şi funcţiuni

Toate casele sunt dispuse pe subsol, parter, un etaj şi mansardă. Desigur beneficiarii vor putea opta şi pentru un regim de înălţime mai redus, în funcţie de posibilităţile financiare. Investitorii au propus un model de vile cu trei camere, două băi şi bucătărie.

Dragoş Şerbu, directorul de vânzări al proiectului şi reprezentant al grupului de investitori, susţine că preţul mediu al unei case cu tot cu terenul aferent se va situa undeva în jurul sumei de 50.000 euro. Fiecare locuinţă va beneficia de verandă, parcare şi grădină gata amenajate.

Domnul Şerbu ne-a explicat: "Noi dorim să oferim confortul unei case cu grădină la preţul unui apartament. Astfel că la o casă de 80-100 de mp, semi-finisată, se ajunge cu tot cu teren la costuri de 50-65.000 euro, maxim 80.000".

În cele patru piaţete ale cartierului vor exista complexuri comerciale de dimensiuni moderate, care vor avea un regim de înălţime pe subsol, parter şi două etaje. Până la finele lunii august, niciunul dintre loturile destinate spaţiilor comerciale nu fusese achiziţionat. Întregul cartier va beneficia şi de facilităţi pentru agrement şi de terenuri de joacă pentru copii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional