Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Peste 270 de blocuri din sectorul 6 vor fi reabilitate in 2012

A.D. Investiţii /

Cristian Poteras, primarul Sectorului 6.

Cristian Poteras, primarul Sectorului 6.

In Sectorul 6 vor fi reabilitate termic in acest an peste 270 de blocuri de locuinte.

Dintre acestea, pana la sfarsitul lunii mai se vor finaliza lucrarile la 120 de imobile incepute in 2011. Restul de 153 vor fi reabilitate pana la incheierea anului in curs. In perspectiva, toate cele 1.600 de blocuri din sector vor fi reabilitate, a declarat Cristian Poteras, primarul Sectorului 6.

Programul de reabilitare termica din sector cuprinde 300 de imobile, din care 27 au fost finalizate la inceputul anului 2012. Valoarea programului este de 140 milioane euro. 70 milioane euro sunt suportate din bugetul local, iar restul de 70 milioane euro provin dintr-un credit acordat de Banca Europeana de Investitii. Aceasta dupa ce in decembrie 2011 consiliul local a hotarat preluarea contributiei de 20% ce revenea asociatiilor de proprietari.

Lucrarile au fost adjudecate asocierii Constructii Erbasu - Tehnologica Radion - Nemar Edil-Construct - Apolodor Grup Construct - Smart Development.

Costul lucrarilor de reabilitare termica la nivelul Sectorului 6 a facut obiectul unor controverse, datorita faptului ca depasesc nivelul prevazut de standardul de cost stabilit prin HG 363/2010, respectiv de 55 euro pe mp util, fara TVA. In fapt, valoarea lucrarilor se situeaza in medie in jurul a 70 de euro pe mp util, fara TVA. Diferenta se datoreaza in primul rand faptului ca, ulterior aparitiei standardului de cost, legea 58/2011 a inclus suplimentar si lucrarile de inchidere a balcoanelor cu tamplarie performanta energetic la blocurile ce fac obiectul reabilitarii termice. Altfel, pretul mediu, fara includerea inchiderii balcoanelor, se situeaza in jurul valorii prevazute de standardul de cost, subliniaza Florin Preda, director investitii in cadrul Primariei Sectorului 6.

Mai mult decat atat, lucrarile prevazute in standardul de cost efectuate in sector se situeaza chiar sub pragul de 55 euro pe mp util. Aceasta deoarece, pe langa interventiile la care se face referire in HG 363/2010 si inchiderea balcoanelor, in urma expertizei tehnice a imobilelor, in functie de starea lor de degradare, au fost incluse si alte interventii precum reparatii la elementele constructive si la instalatiile de distributie a agentului termic, adauga domnul Preda.

HG 363/2010 prevede pentru reabilitarea termica un cost maxim de 55 euro pe mp util, fara TVA. Standardul vizeaza un pret maxim doar pentru patru elemente constructive: 30 euro pe mp util pentru partea opaca a peretilor, 115 euro pe mp util pentru partea vitrata a peretilor, 36 euro pe mp util pentru terasa si 12 euro pe mp util pentru planseul peste subsol.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional