Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata apartamentelor: toamna readuce curajul vanzatorilor

I.D. Piaţa Imobiliară /

Piata apartamentelor: toamna readuce curajul vanzatorilor

Apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in intreaga tara s-au ieftinit cu o marja-record - de 6,95% in primele opt luni din 2013 comparativ cu ultimii doi ani, potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro.

Pretul mediu cerut in septembrie la nivel national a crescut usor, cu 0,1%, de la 910 euro pe mp in august, la 911 euro pe mp (valoare cu 5,4% mai mica decat cea inregistrata in perioada similara a anului trecut). Tendinta de majorare s-a facut simtita in mod special in marile orase desi acestea inregistreaza o cerere de locuinte mai mare.

Proprietarii de apartamente vechi au dat "tonul" scumpirilor in Bucuresti

Preturile apartamentelor scoase la vanzare in Capitala au atins o valoare medie de 1.060 de euro pe mp util in luna septembrie, in crestere cu 0,6% fata de nivelul lunii august.

Preturile solicitate la ora actuala in Capitala sunt cu 5,9% mai mici fata de aceeasi perioada din 2012. Proprietarii de apartamente vechi sunt cei care au dat "tonul" scumpirilor: acestia au solicitat in septembrie un pret mediu de 1.008 euro pe mp, in crestere cu 0,8% fata de pragul de 1.000 de euro pe mp atins in august. Apartamentele noi, pe de alta parte, s-au ieftinit cu 0,2% in prima luna de toamna, de la 1.173, la 1.171 de euro pe mp.

Cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la Brasov

Brasovul se situeaza pe primul loc in topul scumpirilor consemnate in luna septembrie, conform Imobiliare.ro. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare in Brasov a ajuns la 827 de euro pe mp, in crestere cu 1,6% comparativ cu nivelul de 814 euro pe mp consemnat in luna august; fata de perioada similara din 2012, valoarea actuala este cu 2% mai mica. Tendinta de crestere a fost sustinuta in luna septembrie in mod exclusiv de segmentul apartamentelor vechi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 800, la 817 euro pe mp util. Pretul cerut pentru unitatile locative nou-construite s-a mentinut insa constant, la valoarea de 896 de euro pe mp.

Cluj-Napoca, preturi mai mari doar pentru apartamentele noi

Apartamentele disponibile spre vanzare in Cluj-Napoca s-au apreciat in septembrie cu 1,4%, de la 904, la 917 euro pe mp util. Aceasta crestere a dus la ingustarea diferentei de pret fata de perioada similara din 2012, valoarea actuala fiind cu doar 0,4% mai mica decat cea de anul trecut. Spre deosebire de Brasov, trendul ascendent al preturilor a fost generat doar de apartamentele noi: suma medie solicitata pentru acestea a crescut cu 1,2%, de la 830, la 840 de euro pe mp util. Locuintele din blocurile vechi, pe de alta parte, s-au ieftinit cu 0,4%, de la 983, la 979 de euro pe mp.

Timisoara, preturile se stabilizeaza

In Timisoara luna in septembrie pretul mediu pentru apartamentele disponibile spre vanzare s-a mentinut la valoarea de 802 euro pe mp util consemnata si in luna august. Cu toate acestea, locuintele nou-construite au inregistrat un recul important fata de luna precedenta, de la 879, la 835 de euro pe mp util. Acest declin vine insa sa contrabalanseze "saltul" facut in luna august, cand locuintele de pe acest segment s-au apreciat cu 5,9%, de la un nivel de 830 de euro pe mp. in septembrie, apartamentele vechi din Timisoara s-au apreciat cu 0,8%, de la 791, la 797 de euro pe mp.

Constanta, preturi in scadere

Constanta face nota discordanta consemnand in luna septembrie o scadere a pretului mediu solicitat pentru unitatile locative vechi si noi. Apartamentele scoase la vanzare in Constanta s-au ieftinit in ultima luna cu 1,4%, de la 869, la 857 de euro pe mp util; valoarea actuala este cu 1,7% mai redusa decat cea consemnata in aceeasi perioada a anului trecut. Preturile locuintelor noi au scazut cu 2,3% pe parcursul lunii septembrie, de la 883, la 863 de euro pe mp, in vreme ce unitatile locative din blocurile vechi s-au depreciat cu 1%, de la 865, la 856 de euro pe mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional